Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε ότι οι αποδοχές των εργαζομένων δεν μπορούν να αυξηθούν χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας, αποκαλύπτοντας έτσι έναν κρίσιμο παράγοντα για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Στη σημερινή Ελλάδα, η παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας φτάνει το 44% της Ευρωζώνης και το 50% της Ε.Ε. Αυτή η παραγωγικότητα είναι καθοριστική για την αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο διανέμεται μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όταν δεν υπάρχει significativa αύξηση ή αυτή είναι περιορισμένη, τα εισοδήματα μειώνονται, προκαλώντας δυσαρέσκεια και πολιτική αναστάτωση.
Όταν το κράτος παρεμβαίνει στη σχέση αυτή, θεσπίζοντας αυξήσεις (όπως πρόσφατα με τον βασικό μισθό), δεν επιλύει προβλήματα και μάλιστα ενδέχεται να επιδεινώνει τους ρυθμούς του πληθωρισμού. Συνοπτικά, οι κρατικές παρεμβάσεις συχνά αφήνουν πίσω περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Αυτό απαιτεί συνεργασία από τις επιχειρήσεις αλλά και από το κράτος, με μέτρα που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενισχύοντας τις υποδομές.
Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις, όπως η γραφειοκρατία, οι πολλές και αντιφατικές νομοθεσίες, η καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη, οι υποβαθμισμένες υποδομές διαδικτύου και η ακριβή ενέργεια.
Οι επενδύσεις που θα εισαγάγουν νέες τεχνολογίες και καινοτομίες θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα, οδηγώντας σε αυξημένα κέρδη για τις επιχειρήσεις και καλύτερα εισοδήματα για τους εργαζόμενους.
Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια σε γενικές γραμμές, αλλά υστερεί σε κρίσιμες λεπτομέρειες για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συνδυασμό παραγωγικών ωρών με τεχνολογία και σύγχρονα μηχανήματα, ενώ η εστίαση μόνο σε περισσότερες ώρες εργασίας δεν οδηγεί σε βιώσιμες προοπτικές και μπορεί να εντείνει κοινωνικές εντάσεις.
Η Γερμανία ανέπτυξε τη δυναμική της βασισμένη στην υψηλή παραγωγικότητα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας με υψηλή εργασιακή ένταση, που υποστηρίχθηκε για χρόνια από τη μετανάστευση.