Η Lockheed Martin, σε συνεργασία με το DefensEduNet, το ελληνικό αμυντικό cluster, εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα STEM (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), προσφέροντας σημαντικό αριθμό υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών, το οποίο ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας Αθηνών (DEFEA) 2025, ενισχύει την επιστημονική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της επιστημονικής κοινότητας. Αυτή η συνεργασία με το DefensEduNet αναμένεται να προωθήσει την έρευνα, την καινοτομία και τη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
«Στη Lockheed Martin, κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση STEM από νεαρή ηλικία. Η μελλοντική μας επιτυχία εξαρτάται από την παροχή καλά εκπαιδευμένων και ικανών ταλέντων», ανέφερε ο Κώστας Παπαδόπουλος, Chief Regional Executive της Lockheed Martin.
Η εταιρεία τονίζει ότι η ενίσχυση της εκπαίδευσης STEM είναι καίριας σημασίας. Ως ηγέτιδα στον τομέα, με περισσότερους από 70.000 μηχανικούς στο δυναμικό της, δεσμεύεται να συνεργάζεται με επιστήμονες και επαγγελματίες πληροφορικής για την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα εκπαιδεύουν και θα εμπνέουν τους επιστήμονες και τους μηχανικούς του μέλλοντος.
Ο κ. Παπαδόπουλος προσέθεσε ότι «η προώθηση της εκπαίδευσης STEM χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των βιομηχανιών, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των φορέων χάραξης πολιτικής και των οικογενειών, με συνεχή υποστήριξη από τη νεαρή ηλικία μέχρι το πανεπιστήμιο».
Η νέα πρωτοβουλία STEM έρχεται να ενισχύσει υφιστάμενα προγράμματα στο Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παίδων του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά, στον Ελληνικό Στρατό, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προγράμματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι και επιδιώκουμε τη μελλοντική τους επέκταση.
Ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Σταύρος Μπάνος, Γενικός Διευθυντής του DefensEduNet, καλωσόρισε την σημαντική αυτή εξέλιξη, δηλώνοντας «την εμπιστοσύνη που δείχνει το DefensEduNet από τη Lockheed Martin, μια κορυφαία αμυντική εταιρεία, η οποία παρέχει υποτροφίες στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και τα ιδρυτικά μέλη του, προς όφελος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Το DefensEduNet
Αξιοσημείωτο είναι ότι το DefensEduNet είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός που αποσκοπεί στη σύνδεση των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία. Αποτελεί έναν κεντρικό κόμβο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και ενός αυξανόμενου αριθμού ελληνικών πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης.