Η φλεγμονή έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με ειδικούς, μια συγκεκριμένη τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, προσφέροντας έτσι προστασία στην καρδιά σας.
Η σημασία της υγιεινής διατροφής στη μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη καρδιοπαθειών
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, κυρίως στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην πρόληψη καρδιοπαθειών. Σύμφωνα με μια ειδικό, η εβδομαδιαία κατανάλωση μιας μερίδας τροφής πλούσιας σε ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.
Η σημασία της υγιεινής διατροφής είναι γενικά γνωστή, αλλά η επίδρασή της στα επίπεδα φλεγμονής συχνά παραβλέπεται. Όπως δηλώνει η διαιτολόγος Tracy Parker, κάποιες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.
Η φλεγμονή είναι μια φυσική αμυντική αντίδραση του οργανισμού σε τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα υγιή κύτταρα και να συμβάλλει στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης τύπου 2. Στις καρδιοπάθειες, η χρόνια φλεγμονή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην αθηροσκλήρωση, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Καρδιακές παθήσεις: Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο
Η Tracy Parker υπογραμμίζει τη σημασία κατανάλωσης λιπαρών ψαριών όπως το σκουμπρί, ο σολομός και οι σαρδέλες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής, μειώνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
«Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 είναι πιο ωφέλιμη σε σχέση με τη λήψη συμπληρωμάτων. Στοχεύστε τουλάχιστον σε μία μερίδα λιπαρού ψαριού την εβδομάδα. Τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα ψάρια προσφέρουν όλα οφέλη», σημειώνει η ειδικός.
Άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
Εναλλακτικές πηγές ωμέγα-3 για όσους αποφεύγουν τα ψάρια περιλαμβάνουν:
Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι επίσης μια επιλογή, αν και η Tracy διευκρινίζει ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα όταν τα λιπαρά ψάρια καταναλώνονται σε συνδυασμό με μια ποικιλία άλλων τροφών. «Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη προέρχονται από μια σειρά υγιεινών τροφών. Αντί να επικεντρώνεστε σε συγκεκριμένες τροφές, είναι καλύτερα να καταναλώνετε ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών και υγιών ελαίων για να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα».
Επιπλέον, η ειδικός συνιστά την κατανάλωση ζυμωμένων τροφών όπως το ξινολάχανο, το κομπούχα και το kimchi για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Αντίθετα, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή.