«Δεν είναι εφικτό ούτε εθνικά ούτε συνταγματικά η χώρα να αποποιηθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο καθώς και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στη Σύμη.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της παράδοσης των γερμανικών δυνάμεων.
Στην ομιλία του, τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την απελευθέρωση της Σύμης. Στις 8 Μαΐου, ημέρα του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι γερμανικές δυνάμεις υπέγραψαν την άνευ όρων παράδοσή τους εδώ στο διοικητήριο. Αυτή η παράδοση αποτέλεσε την τελευταία πράξη της τραγωδίας του πολέμου στην Ευρώπη».
«Λίγες ώρες νωρίτερα στη Ρεμς, ο στρατηγός Γιοντλ και ο ναυάρχης Ντένιτζ υπέγραψαν τη συνολική παράδοση της Γερμανίας», πρόσθεσε. «Η 8η Μαΐου, επομένως, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για πολλές χώρες που υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Στην Ελλάδα, σχεδόν το 10% του πληθυσμού μας είχε απωλεσθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου».
«Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την ημέρα της νίκης, μαζί με τις χώρες που συνέβαλαν στον αγώνα κατά του ναζισμού. Ωστόσο, κάποιες χώρες που, περιφρονητικά, κήρυξαν πόλεμο στη ναζιστική Γερμανία το 1945, δεν ανήκουν σ’ αυτήν τη λίστα», σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Επεσήμανε επίσης ότι «η 8η Μαΐου στα Δωδεκάνησα ήταν το βήμα προς την ένωση με την Ελλάδα, κάτι που χρειάστηκε χρόνο και αγώνα. Η ένωση ολοκληρώθηκε το 1948, αποτέλεσμα ενός μακρού και δικαίου αγώνα. Τα Δωδεκάνησα δεν έχασαν την εθνική τους ταυτότητα και την προσδοκία για ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα. Η Σύμη έχει σημαντική θέση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και οι θέσεις μας είναι τεκμηριωμένες στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Η Σύμβαση παρέχει στους νησιωτικούς χώρους, ανεξαρτήτως μεγέθους, δικαιώματα όπως αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Δωδεκανήσων καθορίζεται από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που υπέγραψα. Χρειάζεται να τονίσω ότι τα δικαιώματα είναι ίδια ανεξαρτήτως του μεγέθους των νησιών.»
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «το Αιγαίο υπήρξε πάντα χώρος εθνικής ευθύνης και βούλησης. Μέρος αυτής της ευθύνης είναι η ατζέντα 2030, που περιλαμβάνει την πιο σημαντική μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με νέο δόγμα αποτροπής και σχέδιο ‘ασπίδα του Αχιλλέα’».
«Είμαι ειλικρινής: δεν είναι ούτε εθνικά ούτε συνταγματικά δυνατό να αποποιηθεί η χώρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οποιοσδήποτε πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα δεν θα αμφιταλαντευτεί ποτέ σε αυτό. Όπως λέγεται, “whatever it takes”, η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πράξουν ότι απαιτείται», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.