Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε την προσέγγισή της υποκριτική, τόσο όσον αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Η παρέμβασή του έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη Διεθνή Συμφωνία που αφορά την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας εκτός εθνικών δικαιοδοσιών.
«Σήμερα συζητάμε την κύρωση μιας διεθνούς συνθήκης για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές εκτός των εθνικών υδάτων. Αυτή η συζήτηση είναι υποκριτική, καθώς καλούμαστε να επικυρώσουμε μια συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η κυβέρνηση αγνοεί τις καταγγελίες του ΟΗΕ για γενοκτονία στην Παλαιστίνη που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Οι πολίτες παρατηρούν την αντίφαση: το Υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει τη σύμβαση για το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά να αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσποίηση οικολογικής ευαισθησίας, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η νέα συμφωνία εισάγει μηχανισμούς προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ενώ η κυβέρνηση προχωρεί σε αυτή τη διαδικασία την ίδια στιγμή που έχει αναλάβει διεθνείς υποχρεώσεις για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες όμως δεν έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με το παρατηρητήριο των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Η χώρα έχει δεσμευτεί για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, αλλά η κυβέρνηση ακολουθεί αντίθετη πορεία. Επενδύει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και συνεργάζεται με την Chevron, σύμβολο ενός ρυπογόνου μοντέλου, νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, το οποίο είναι ασύμβατο με την κλιματική ουδετερότητα», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης.
Δείτε το βίντεο: