Το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος πυροπροστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο νεκροταφείο των τύμβων Βρανά, στον Μαραθώνα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα, βρίσκεται το νεκροταφείο των τύμβων της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Περιλαμβάνει ανασκαφές που χρονολογούνται από το 2000 έως το 1600 π.Χ., με κάποιους τύμβους να χρησιμοποιούνται και κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (14ος – 12ος αι. π.Χ.). Το κτίριο του Μουσείου ανακαινίστηκε το 2004, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής στέγαστρου για τους τύμβους Ι-ΙΙΙ.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε ολοένα και πιο συχνά τις ακραίες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πρώτος στόχος μας είναι η προληπτική προστασία των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σε όλη τη χώρα προγραμματίζονται έργα για την αντιμετώπιση καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το νεκροταφείο των τύμβων στη Βρανά διατηρούν σημαντικά ευρήματα που απαιτούν αυξημένη ασφάλεια. Το Μουσείο έχει ήδη ένα σύστημα πυρανίχνευσης και φορητούς πυροσβεστήρες. Η σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αντιμετωπίζει τον χώρο ως ενιαίο σύνολο.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει ένα μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο και το Πυροσβεστικό Συγκρότημα θα τοποθετηθεί σε σημείο που δεν θα επηρεάζει τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου. Η εγκατάσταση θα συμβάλλει στην προστασία των μνημείων και των επισκεπτών σε περίπτωση πυρκαγιάς.»

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το έργο περιλαμβάνει:
- Μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, που επεκτείνεται επίσης και στο Μουσείο, καθώς και αντλιοστάσιο πυρόσβεσης και δεξαμενή νερού.
- Τριάντα πυροσβεστικές φωλιές που θα τοποθετούνται γύρω από τον χώρο, με τέσσερις στο Μουσείο – δύο στο ισόγειο και δύο στο υπόγειο.
- Δίκτυο 1.171μ. περιμετρικά, με τέσσερις διακλαδώσεις για την κάλυψη του χώρου.
- Ενίσχυση της πυρασφάλειας του Μουσείου με φορητούς πυροσβεστήρες, φωτισμό ασφαλείας, σύστημα πυρανίχνευσης και πρόβλεψη δεύτερης εξόδου διαφυγής.