«Δεν υπάρχει καμία διάθεση ή πρόθεση παρέμβασης στα εσωτερικά της εκκλησίας. Αυτή είναι μία ερμηνευτική διάταξη που ζητήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και επιβεβαιώνει τη νομιμότητα και τον κανονισμό,» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπερασπιζόμενη την τροπολογία που επιτρέπει σε μητροπολίτες από άλλες περιοχές της ίδιας Εκκλησίας να εκλέγονται σε διαφορετικές μητροπόλεις.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έθεσε το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο σχετικά με στρατιωτικά νοσοκομεία, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία. Άσκησε κριτική, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για παρέμβαση της κυβέρνησης στη δομή της εκκλησίας.
«Αφορά μια διαδικασία της εκκλησίας με αυτοδιοίκηση, και ειδικότερα την Εκκλησία της Κρήτης. Βλέπουμε μια σοβαρή παρέμβαση που δεν συνάδει με μια αυθεντική ερμηνεία νόμου του 1961, η οποία ζητήθηκε ξαφνικά. Πρόκειται για μια διαδικασία που στοχεύει στον έλεγχο των εκλογών στη Μητρόπολη Χανίων,» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπάς, και της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας για επανακατάθεση μετά από διαβούλευση και κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο κ. Μάντζος τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό,» προσθέτοντας ότι «αίρεται το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης μέσω μίας ερμηνευτικής διάταξης που μονομερώς αλλοιώνει τον καταστατικό χάρτη της εκκλησίας, κάτι που είναι επικίνδυνο.»
«Γιατί, μετά από 64 χρόνια, χρειαζόμαστε ξαφνικά να ερμηνεύσουμε τον νόμο;» σημείωσε ο κ. Παπάς, ενώ ο κ. Φωτόπουλος αναφέρθηκε σε παρέμβαση της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο της εκκλησίας της Κρήτης.
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβασης. Το υπουργείο Παιδείας δεν νομοθετεί χωρίς λόγο. Ζητήθηκε ερμηνευτική διάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και με την επιβεβαίωση περί της νομιμότητας και του κανονικού της διάταξης, προχωρούμε στη νομοθέτηση,» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.
«Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιβεβαίωσε τη νομιμότητα και την κανονικότητα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κάνουμε τη διαδικασία πιο στέρεη. Η ερμηνευτική διάταξη αφορά την Εκκλησία της Κρήτης, και έγινε με τη γνώση και συμφωνία της,» πρόσθεσε.
«Αυτή η διαδικασία δεν είναι μια ξαφνική ή απρόβλεπτη παρέμβαση. Είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το υπουργείο Παιδείας ήρθε να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ισχυρισμοί και οι υποθέσεις περί παρέμβασης είναι ανυπόστατοι,» κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.