Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να ποινικοποιήσει τα τεστ παρθενίας, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των νεαρών κοριτσιών και γυναικών που κινδυνεύουν από τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής», σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιβάλει ποινικές κυρώσεις για «ελέγχους παρθενίας» και τη χορήγηση «πιστοποιητικών παρθενίας», καθώς και για χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης του υμένα, ανέφερε η υπηρεσία κοινωνικών υπηρεσιών (Socialstyrelsen).
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις γίνονται για να διαπιστωθεί αν μια γυναίκα είναι παρθένα, με βάση την κατάσταση του υμένα της. Πρόκειται για μια πρακτική χωρίς επιστημονική βάση, που παραβιάζει την σεξουαλική ολοκλήρωση των γυναικών, όπως έχει επισημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος έχει ζητήσει την κατάργησή της από το 2018.
«Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στην ποινικοποίηση αυτών των πράξεων και στην εξασφάλιση της καταδίκης όσων τις διενεργούν, κάτι που δεν ισχύει σήμερα στη Σουηδία», τόνισε η Socialstyrelsen. Αυτές οι πράξεις τιμωρούνται επί του παρόντος μόνο με πειθαρχικές κυρώσεις στους επαγγελματίες υγείας που τις εκτελούν.
Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, τα τεστ παρθενίας, τα πιστοποιητικά και οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν είναι συνηθισμένα στη Σουηδία, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αναφορών αυτών των πρακτικών.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ορισμένες γυναίκες υποβάλλονται σε αυτού του είδους τους ελέγχους σε άλλες χώρες.
Τα «εγκλήματα τιμής» περιλαμβάνουν κάθε μορφή βίας κατά γυναικών και κοριτσιών στο όνομα παραδοσιακών κωδίκων τιμής, που συνήθως διαπράττονται από μέλη της οικογένειας, σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο ΟΗΕ καθορίζει ότι η βία στο όνομα της «τιμής» περιλαμβάνει, ειδικότερα, και τα τεστ παρθενίας.
«Η καταπίεση που σχετίζεται με την τιμή έχει συλλογικά χαρακτηριστικά, καθώς η σεξουαλικότητα μιας γυναίκας αντιμετωπίζεται ως ζήτημα που αφορά ολόκληρη την οικογένεια», δήλωσε η υπουργός Ισότητας, Νίνα Λάρσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 22 Απριλίου, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης. «Αυτό συνιστά σοβαρή επίθεση στην προσωπική ακεραιότητα γυναικών και κοριτσιών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκούναρ Στρόμερ, και η υπουργός Ισότητας, Νίνα Λάρσον, προτείνουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2025.