Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), που εγκρίθηκε σήμερα με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές, επισημαίνει την αυξανόμενη απόσταση της Τουρκίας από τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, τονίζοντας ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει.
Η έκθεση, που συνέταξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσες Αμόρ, αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν κολλήσει από το 2018 λόγω της επιδείνωσης του κράτους δικαίου, καταλήγοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να επανεκκινήσει.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα
Σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, το ΕΚ δηλώνει ότι η Τουρκία βιώνει μια «δεινή κατάσταση» και «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» το τελευταίο έτος. Εκφράζει τη λύπη του για την κακή κατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, η οποία πλήττεται από κυβερνητικές παρεμβάσεις και πολιτική εκμετάλλευση του δικαστικού συστήματος.
Το ΕΚ καλεί τις τουρκικές αρχές να άρουν τους σοβαρούς περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, και καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των μελών της αντιπολίτευσης και άλλων πολιτών.
Ακόμη, το ΕΚ αποδοκιμάζει την παρενόχληση και λογοκρισία των δημοσιογράφων και εκφράζει ανησυχία για την υφιστάμενη νομοθεσία που υπονομεύει την ελευθερία του διαδικτύου και την ενημέρωση.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου
Το ΕΚ εκφράζει ανησυχία για τη σύλληψη και απομάκρυνση του δήμαρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για καταγγελίες που σχετίζονται με διαφθορά και τρομοκρατία.
Επιπλέον, καταδικάζει την προσωρινή απαγόρευση διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και τις επιθέσεις σε ειρηνικούς διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές πολιτικά υποκινούμενες.
Οι μειονότητες
Σχετικά με τις χριστιανικές μειονότητες, η έκθεση χαιρετίζει τον διάλογο αλλά τονίζει την έλλειψη προόδου όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων τους, ιδίως για τον ελληνορθόδοξο πληθυσμό. Καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να προστατέψει τα μνημεία όπως η Αγία Σοφία.
H Περιφερειακή συνεργασία
Το ΕΚ επαναλαμβάνει τη σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζει την αποκλιμάκωση και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αν και τα ανεπίλυτα ζητήματα παραμένουν πρόβλημα.
Αποδοκιμάζει τις τουρκικές παραβιάσεις κυριαρχίας κρατών-μελών της ΕΕ και εκφράζει ανησυχία για τις αυξανόμενες παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες.
Το Κυπριακό
Το ΕΚ καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες που ενδυναμώνουν τη διαίρεση της Κύπρου και σημειώνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αποδοκιμάζει την πρόταση λύσης δύο κρατών.
Η Συρία
Δηλώνει τη δέσμευση του ΕΚ για συνεργασία με την Τουρκία για ανθρωπιστική βοήθεια. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Συρίας και να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις, ενώ καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις από τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές.
Το Μεταναστευτικό
Το ΕΚ επαινεί την Τουρκία για την υποστήριξή της στους πρόσφυγες και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας για τη μεταναστευτική διαχείριση. Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες μεταναστευτικές οδούς και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των προσφύγων.