Η υπογραφή της Διακήρυξης για τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου επιβεβαίωσε την κοινή μας επιθυμία να ενισχύσουμε τη συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, καθώς και την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
«Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται από κοινού στον αγώνα κατά των προκλήσεων της περιοχής. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις,» τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «οι συμφωνίες και οι τακτικές διαβουλεύσεις που υπεγράφησαν ανοίγουν νέους σημαντικούς τομείς συνεργασίας, από τη ναυτιλία και την οικονομία μέχρι την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ενισχύοντας τις διμερείς εμπορικές σχέσεις».
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών «σημαντική και υποδειγματική για την Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας οφέλη και στις δύο χώρες». Αναφέρθηκε επίσης στο προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου Αλ-Σίσι για την προστασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την υποστήριξή του.
Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη δέσμευση των δύο χωρών για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη διαρκή στήριξη του Καΐρου. «Απαγορεύεται η κυκλοφορία μη αποδεκτών θέσεων περί δύο κρατών, καθώς και προκλητικών δηλώσεων που επηρεάζουν την προσέγγιση και το διάλογο που επιδιώκουμε,» ανέφερε, καθιστώντας σαφές ότι «κανένα παράνομο γεγονός δεν μπορεί να έχει μέλλον».
Για το Μεσανατολικό, ο Πρωθυπουργός τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του Καΐρου στην επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας στη Γάζα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Αιγύπτου στο αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, που αποτελεί ρεαλιστική βάση συζήτησης για το μέλλον. «Η χώρα μας είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε κάθε πρωτοβουλία για την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε και επανέλαβε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και ένα ενιαίο κράτος στη Συρία, με σεβασμό σε όλες τις θρησκείες, σημειώνοντας την ανησυχία για τις πρόσφατες επιθέσεις σε Χριστιανούς και Δρούζους.
Αναφέρθηκε επίσης στη διμερή συνεργασία στους τομείς του μεταναστευτικού και της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, και πρωτοβουλίες για τη μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τη συνεργασία για την εξόρυξη φυσικού αερίου νότια της Κρήτης.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προεδρεύσει στις 20 Μαΐου σε ειδική συνεδρίαση για την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα.