Καθώς οι 133 Καρδινάλιοι συγκεντρώνονται σήμερα Τετάρτη για την εκλογή του νέου Πάπα, οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από το Βατικανό είναι πιο έντονες από ποτέ. Ηγεσίες όπως αυτές του Εμανουέλ Μακρόν, της Τζόρτζια Μελόνι και του Ντόναλντ Τραμπ παρεμβαίνουν – με διαφορετικούς τρόπους – στη μία από τις σημαντικότερες εκλογές της Καθολικής Εκκλησίας.
Όπως σημειώνει το Politico, είναι σπάνιο στην ιστορία να ασκείται τέτοια εξωτερική πίεση στο Κονκλάβιο, μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι διαιρέσεις στην Καθολική Εκκλησία είναι πιο έντονες από ποτέ.
Πολιτικές Επιρροές
Οι Καρδινάλιοι, οι οποίοι θα επιλέξουν τον πνευματικό ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών παγκοσμίως, κατανοούν τη σημασία του αξιώματος.
Σύμφωνα με το Politico, σε μια εποχή πολιτικής αστάθειας, η Καθολική Εκκλησία παραμένει διεθνής παίκτης επιρροής.
Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες έχουν σαφείς λόγους να θέλουν να επηρεάσουν την ψηφοφορία, καθώς η εκλογή ενός «δικού τους» Πάπα θα μπορούσε να ενισχύσει τις εθνικιστικές πολιτικές τους.
Παράλληλα, δυτικοί ηγέτες επιθυμούν να αποφύγουν έναν Πάπα που θα αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ ή θα είναι θερμός προς την Κίνα.
Ένας χαρισματικός Πάπας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη δημόσια γνώμη, ιδιαίτερα σε χώρες με ισχυρή καθολική παράδοση, όπως αποδείχτηκε με τον Φραγκίσκο και τις συχνές του κριτικές κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Πρώτες Κινήσεις Μετά τον Θάνατο του Φραγκίσκου
Η πολιτικοποίηση της διαδικασίας άρχισε αμέσως μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, τη Δευτέρα του Πάσχα. Όπως επισημαίνει το Politico, η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με παρασκηνιακό λόμπινγκ παρά με διαφανείς διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την παρουσία του στη Ρώμη για την κηδεία του Φραγκίσκου, συναντήθηκε με τέσσερις Γάλλους καρδινάλιους, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως στήριξη σε έναν Γάλλο υποψήφιο για το αξίωμα.
Ωστόσο, το γραφείο του Μακρόν αρνήθηκε ότι προσπαθεί να επηρεάσει την εκλογή, με τη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη να δηλώνει ότι ο Πρόεδρος «σεβάστηκε τη Γαλλική Ρεπουμπλικανική παράδοση», χαρακτήριζοντας την πιθανή παρανόηση «μη αξιοπρεπή».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του προς έναν Αμερικανό καρδινάλιο που είχε αντιταχθεί σε συμφωνία του Βατικανού με την Κίνα, πηγαίνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι αυτοπροτείνεται για Πάπας.

Από την πλευρά της, η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση, διορίζοντας δύο επισκόπους χωρίς την έγκριση του Βατικανού, μια παράβαση που χαρακτηρίζεται προκλητική από το Politico.
Όσον αφορά την Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι διέταξε τους βουλευτές της να μην κάνουν δηλώσεις, αν και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν Καρδινάλιοι που ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις της και επιτίθενται σε ανεπιθύμητους υποψηφίους.

Παρακολουθήσεις και Ιστορικές Παρεμβάσεις
Το Politico υπογραμμίζει ότι η εξωτερική επιρροή στο Κονκλάβιο δεν είναι καινούρια πρακτική. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, φημολογείται ότι η CIA είχε εγκαταστήσει κοριούς στο Βατικανό, ενώ μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αυστροουγγαρία είχαν δικαίωμα βέτο σε υποψηφίους Πάπες.
Σήμερα, καθώς η Δύση φαίνεται να χάνει τη χειραγώγηση σε παγκόσμια κλίμακα, η εκλογή ενός Πάπα με πιο παγκόσμια οπτική σε ζητήματα όπως η Κίνα και η Ουκρανία θα μπορούσε να θεωρηθεί προβληματική από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τις Βρυξέλλες.
Ο Φραγκίσκος είχε προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, διορίζοντας πολλούς Καρδινάλιους από τον παγκόσμιο Νότο.

«Περισσότερο από τη Γροιλανδία ή τη διώρυγα του Παναμά, ο Τραμπ θέλει πίσω την Εκκλησία – με τη Δύση», δήλωσε ο καθηγητής γεωπολιτικής του Βατικανού, Πιέρο Σκιαβάτσι από το Link University της Ρώμης.
Πρόσθεσε ότι ο Μακρόν, που αντιμετωπίζει προκλήσεις στη Γαλλία, «πιέζει για έναν προοδευτικό Γάλλο Πάπα ως πνευματικό ηγέτη με αυξημένη εξουσία», κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την κοινή γνώμη στη Γαλλία προς το κεντροαριστερό φάσμα.