Ένα εντυπωσιακό βουνό προβάλλει απότομα από το επίπεδο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, περιβαλλόμενο από μυστήριο. Το Cerro el Cono, ένας απότομος βράχος με πυραμιδοειδές σχήμα, στέκεται επιβλητικά, με τους ντόπιους να πιστεύουν ότι “χτίστηκε για χάρη των Θεών.”
Η κορυφή του, ύψους 399.2 μέτρων, αναδύεται από το εθνικό πάρκο της οροσειράς Sierra del Divisor στο ανατολικό Περού, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία.
Η μορφή του μοιάζει εντυπωσιακά με τις πυραμίδες της Γκίζας, με πλατιές, επίπεδες πλευρές που έχουν καλυφθεί από πλούσια βλάστηση δια μέσου των αιώνων.
Το ξεκάθαρο σχήμα και η μοναδική τοποθεσία του, μέσα σε μια επίπεδη πεδιάδα, έχουν οδηγήσει σε ποικιλία θεωριών σχετικά με την προέλευση του El Cono.
Οι γηγενείς φυλές τιμούν τη δομή ως πνεύμα του ιερού βουνού “Andean Apu,” πιστεύοντας ότι αναδύθηκε από τη γη για να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής.
Εντούτοις, υπάρχει και μια άλλη θεωρία, προγενέστερη του αρχαίου μύθου. Σύμφωνα με τοπικό θρύλο, το El Cono εδράζεται πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας πυραμίδας που χτίστηκε από έναν ξεχασμένο πολιτισμό του Αμαζονίου.
Θρύλοι της Αμαζονιακής λαϊκής παράδοσης
Έρευνες στην τοπική λαϊκή παράδοση δείχνουν ότι ορισμένες γηγενείς φυλές πίστευαν ότι το βουνό ήταν ανθρώπινης κατασκευής, όπως και οι πυραμίδες της Γκίζας. Αν η θεωρία αυτή αποδειχθεί, το El Cono θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη αρχαία κατασκευή στον κόσμο, ξεπερνώντας την πυραμίδα της Γκίζας κατά 146.6 μέτρα.
Αντίθετα, οι επιστήμονες προτείνουν λιγότερο εντυπωσιακές θεωρίες, όπως ότι πρόκειται για έναν ξεχασμένο ηφαίστειο ή ένα φυσικό γεωλογικό σχηματισμό.
Η εντυπωσιακή δομή, που βρίσκεται 3.218 χιλιόμετρα μακριά από οποιονδήποτε οικισμό, έχει γίνει αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας για εξωγήινες επαφές. Το Cerro El Cono βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ουκαγιάλι, έναν από τους κύριους παραποτάμους του Αμαζονίου.
Η τριγύρω ζούγκλα είναι γεμάτη ζωή, φιλοξενώντας μια απίστευτη ποικιλία ειδών, συμπεριλαμβανομένων των γιγαντιαίων αρμαδιλλών και ποικιλίας μαϊμούδων.

Θεωρίες και εικασίες
Με την πρόσφατη μελέτη, το El Cono θα μπορούσε να προστεθεί στη διευρυνόμενη λίστα των αρχαίων δομών που έχουν προκαλέσει έντονα ερωτήματα και φαντασία. Ένα άλλο βουνό έχει προκαλέσει εικασίες λόγω του τέλεια πυραμιδοειδούς σχήματός του.
Αυτό το βουνό βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην Ανταρκτική.

Η χιονισμένη δομή της παγωμένης ηπείρου παρουσιάζει εκπληκτική ομοιότητα με τις περίφημες πυραμίδες της Αιγύπτου και έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών θεωριών συνωμοσίας. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τη Βρετανική Ανταρκτική Αποστολή (1910–1913), αλλά έγινε γνωστή το 2016, όταν οι ανατριχιαστικές της φωτογραφίες έγιναν viral. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό το παράξενο σχήμα του βουνού.
Με ύψος 1.265 μέτρων, και πλευρές που είναι εκπληκτικά συμμετρικές, η κορυφή του αποτελεί μέρος των Όρεων Έλσγουρθ, της υψηλότερης οροσειράς στην Ανταρκτική.