Ένας απροσδόκητος παράγοντας που συνδέεται με την καθημερινή μας διατροφή έχει αναγνωριστεί από επιστήμονες και σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Μια νέα μελέτη αναδεικνύει το πώς οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη αυτού του κοινού καρκίνου, ανοίγοντας νέους δρόμους για μεθόδους πρόληψης και θεραπείας.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει τη σύνδεση της δυτικής διατροφής με τον καρκίνο του πνεύμονα
Οι ερευνητές συνεχώς εντοπίζουν νέα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής μας και την επίδρασή του στον κίνδυνο καρκίνου. Αυτή τη φορά, έχουν ανακαλύψει έναν αναπάντεχο ένοχο στην καθημερινή μας διατροφή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι τροφές που επιλέγουμε μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη ενός συνηθισμένου τύπου καρκίνου του πνεύμονα.
Ενώ είναι γνωστό ότι η διατροφή επηρεάζει διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, και καρκίνους του ήπατος, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου, η σύνδεση της διατροφής με τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει εξεταστεί τόσο προσεκτικά.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Nature Metabolism επισημαίνει την ευθεία σχέση ανάμεσα στη δυτική διατροφή και την ανάπτυξη του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα (LUAD), μιας από τις πιο συχνές μορφές του καρκίνου του πνεύμονα.
Γλυκογόνο: Το καύσιμο που προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου
Το επίκεντρο της μελέτης είναι το γλυκογόνο, ένα μόριο που αποτελείται από γλυκόζη και χρησιμοποιείται από το σώμα μας ως πηγή ενέργειας. Το γλυκογόνο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας (πολυσακχαρίτης) σχηματισμένος από μακριές αλυσίδες γλυκόζης, που αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ και τους μύες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν μεγάλες συσσωρεύσεις γλυκογόνου σε πνευμονικό ιστό ασθενών με LUAD. Χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους, χαρτογράφησαν πού συγκεντρώνεται το γλυκογόνο και διαπίστωσαν ότι περισσότερες συγκεντρώσεις γλυκογόνου συσχετίζονται με ταχύτερη ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Η ομάδα διεξήγαγε πειράματα με ποντίκια που τρέφονταν με δυτικού τύπου διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λίπη, και παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με υψηλότερα επίπεδα γλυκογόνου ανέπτυξαν ταχύτερα καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες. Όταν τα επίπεδα γλυκογόνου μειώθηκαν, η ανάπτυξη των όγκων επιβραδύνθηκε. Έτσι, το γλυκογόνο φαίνεται να λειτουργεί ως καύσιμο για τα καρκινικά κύτταρα.
Καρκίνος του πνεύμονα: Μπορεί η υγιεινή διατροφή να προσφέρει προστασία;
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, κάτι που μπορεί να συγκριθεί με τις επιτυχίες των εκστρατειών κατά του καπνίσματος. Αυτό διανοίγει νέες προοπτικές για μελλοντικές εκστρατείες δημόσιας υγείας που θα εστιάζουν στους κινδύνους της κακής διατροφής.
Η έρευνα υποδεικνύει επίσης το γλυκογόνο ως πιθανό βιοδείκτη για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα (LUAD) και τη στήριξη θεραπευτικών αποφάσεων.
Συνοψίζοντας, μια υγιέστερη διατροφή φαίνεται να συμβάλλει όχι μόνο στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και στη βελτίωση της ανίχνευσης και της αντιμετώπισής του. Αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική απαιτεί τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε δράση.