Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε διυπουργική συνεδρία, όπου παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική αξιολόγηση δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες.
«Η σημερινή μας συνάντηση είναι πραγματικά καθοριστική, καθώς αφορά την πρώτη φορά που οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν δημόσιες υπηρεσίες. Πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες μπορούν να βαθμολογούν τις υπηρεσίες, διευκολύνοντας τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού κράτους. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους για θέματα που τους αφορούν στην καθημερινότητά τους, όπως ο ΕΦΚΑ, το Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ και οι δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και ζητήματα που αφορούν γειτονιές και σχολεία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση.
Η αξιολόγηση θα διαρκεί λίγα λεπτά, με τη συμπλήρωση ενός ψηφιακού ερωτηματολογίου στην ιστοσελίδα axiologisi.ypes.gov.gr. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει περίπου 50 ερωτήσεις για 45 υπηρεσίες και φορείς, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να βαθμολογούν τις υπηρεσίες σε κλίμακα από 1 έως 10, ενισχύοντας το σύστημα αξιολόγησης του κράτους.
Θα αξιολογηθούν κεντρικοί φορείς, όπως ο e-ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ, καθώς και μια σειρά υπηρεσιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων καθαριότητας, ποιότητας δρόμων και προσβάσιμων υποδομών. Επιπλέον, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εφαρμογές του gov.gr και ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Στη διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν σχεδόν 5 εκατομμύρια Έλληνες και αλλοδαποί κάτοικοι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες θα εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet, εξασφαλίζοντας ότι θα απαντήσουν μόνο μία φορά.
Πέρα από τις ερωτήσεις, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν σύντομες προτάσεις και να προτείνουν υπηρεσίες που επιθυμούν να ψηφιοποιηθούν. Το ερωτηματολόγιο δε θα εξετάζει προσωπικά αιτήματα ή την απόδοση μεμονωμένων υπαλλήλων.
«Ζητάμε λίγα λεπτά από το χρόνο των πολιτών για να μας δώσουν κρίσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες μας. Κεντρικός σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες και να επιτύχουμε ουσιαστική πρόοδο. Είναι ένα εργαλείο λογοδοσίας που προσφέρει φωνή στους πολίτες», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός του ερωτηματολογίου, οι δημόσιες υγειονομικές δομές αξιολογούνται με ξεχωριστό σύστημα. Η αξιολόγηση εστιάζει σε υπηρεσίες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, οι οποίες δεν απαιτούν άμεση επαφή με δημόσιους υπαλλήλους. Για υπηρεσίες όπως τα ΚΕΠ, σχεδιάζεται πρόσθετη μέθοδος αξιολόγησης με προσωπικά μηνύματα προς τους πολίτες για την αξιολόγηση των υπηρεσιών.
«Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην εκτίμηση υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους για τη φροντίδα που έλαβαν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
*Τακτική οργανογραφή και πολυδιάστατη ανάλυση για ένα καλύτερο κράτος*
Το ερωτηματολόγιο θα αποστέλλεται κάθε εξάμηνο και θα στοχεύει στη δημιουργία μιας πλούσιας βάσης δεδομένων για την αναγνώριση προβλημάτων και αναποτελεσματικών διαδικασιών. Οι ερωτήσεις θα επικαιροποιούνται με βάση τις παρατηρήσεις των πολιτών και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ σχετικά με τις σχέσεις κράτους και πολιτών. Οι πολίτες υποδεικνύουν πού είναι απαραίτητη η προσοχή και η βελτίωση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι απαντήσεις θα είναι ανώνυμες και ασφαλείς. Οι μόνοι προσωπικοί δείκτες που θα συλλέγονται θα είναι η ηλικία και η περιοχή κατοικίας, για καλύτερη ανάλυση των δεδομένων. Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί με γεωγραφικά, ηλικιακά και υπηρεσιακά κριτήρια για τον καλύτερο εντοπισμό των απαραίτητων βελτιώσεων.
Τα αποτελέσματα θα διατίθενται ως ανοιχτά δεδομένα, προάγοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, με γραφήματα και άλλες μορφές οπτικής αναπαράστασης.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού
«Σήμερα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να βαθμολογούν δημόσιες υπηρεσίες. Πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
Εκτός από την αξιολόγηση των υπηρεσιών, επικεντρωνόμαστε σε ποιοτικά δεδομένα και σε τακτική αξιολόγηση κάθε εξάμηνο. Τα δεδομένα θα είναι διαφανή και προσβάσιμα σε όλους.
Οι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω ψηφιακών ειδοποιήσεων και να αξιολογούν τις υπηρεσίες από 1 έως 10. Ζητάμε λίγο χρόνο από το χρόνο σας για να μας παρέχετε πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας.
Κεντρικός στόχος είναι να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες και να κάνουμε πραγματική πρόοδο, και η διαδικασία θα παραμείνει ανώνυμη, εκτός της αρχικής ταυτοποίησης.
Θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω δράσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.»