Για την εξασφάλιση της ποιότητας των τυριών, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο φρέσκου χορταριού στη διατροφή τους, σύμφωνα με πρόσφατη γαλλική έρευνα.
Η «κεντρική σημασία της χορτοφαγίας» στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής αναδεικνύεται από μελέτη ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και του ινστιτούτου VetAgro Sup, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο περιοδικό Journal of Dairy Science.
Οι ξηρασίες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες, «επηρεάζουν κυρίως την ποσότητα και την ποιότητα του χόρτου που τρέφονται οι αγελάδες στα βοσκοτόπια». Αυτό αναγκάζει τους αγρότες να υιοθετούν «στρατηγικές προσαρμογής», με αποτέλεσμα τις αλλαγές στα σιτηρέσια για τις αγελάδες, όπως αναφέρει η μελέτη.
Στις ορεινές χορτολιβαδικές περιοχές μέσου υψομέτρου, όπως το Μασίφ Σαντράλ στη Γαλλία, οι κτηνοτρόφοι «στηρίζονται γενικά σε αποθέματα χορταριού που έχουν συγκεντρωθεί για τον χειμώνα».
Η Μελέτη
Οι επιστήμονες από το INRAE και το VetAgro Sup μελέτησαν τις συνέπειες ενός νέου σιτηρεσίου, εστιάζοντας στην ενσωμάτωση καλαμποκιού για την ποιότητα των τοπικών τυροκομικών προϊόντων.
Κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών, εξετάστηκαν τέσσερις ομάδες δέκα γαλακτοφόρων αγελάδων με διαφορετικούς διατροφικούς συνδυασμούς.
Δύο ομάδες λάμβαναν σιτηρέσια βασισμένα σε φρέσκο χόρτο (έως 75% του σιτηρεσίου), ενώ οι άλλες δύο σε καλαμπόκι (μία με 25% χόρτο και άλλη 100% καλαμπόκι).
Το γάλα από κάθε ομάδα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του καντάλ, παραδοσιακού τυριού από αυτή την περιοχή της κεντρικής Γαλλίας.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «όσο περισσότερο χόρτο καταναλώνουν οι αγελάδες, τόσο πλουσιότερο σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 είναι το γάλα και το τυρί, γεγονός που ωφελεί την ανθρώπινη υγεία».
Η γεύση, το άρωμα και η υφή του τυριού αξιολογήθηκαν από μια επιτροπή 12 ειδικών καταναλωτών στην οργανοληπτική εκτίμηση του προϊόντος.
«Όταν οι αγελάδες τρέφονται με χόρτο στο πέλμα, τα τυριά προκύπτουν πιο απαλά, πιο κίτρινα και πιο αρωματικά, ενώ αν τρώνε λίγο ή καθόλου χόρτο, τα τυριά είναι πιο λευκά, με σφιχτότερη υφή και λιγότερη έντονη γεύση».
«Η διατήρηση φρέσκου χορταριού στη διατροφή με βάση καλαμπόκι, ακόμα και σε περιορισμένες ποσότητες, είναι κρίσιμη για την αποφυγή επιδείνωσης της θρεπτικής και οργανοληπτικής ποιότητας του τυριού», καταλήγουν οι ερευνητές.
Πηγή: ΑΜΠΕ