Κατά την επίσκεψή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, όπου σχολίασε τα πρόσφατα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια, προαναγγέλλοντας ποινές για φοιτητές που συγχέουν την ελευθερία έκφρασης με οργανωμένη βία.
«Δεν μπορεί να μην υπάρχουν αυτόματες πειθαρχικές συνέπειες για φοιτητές που συγχέουν την ελευθερία έκφρασης με την οργανωμένη βία. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ελεύθερη έκφραση σε ένα ίδρυμα που την προάγει και στην επιβολή της άποψής σου μέσω απειλών και βιαιοπραγίας. Εκείνοι που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποκλείονται από τα δημόσια πανεπιστήμια, και θα επιμείνουμε σε αυτό, βρίσκοντας τρόπο για την εφαρμογή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «όλα τα νόμιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» για τον σκοπό αυτό.
Για την καταπολέμηση της βίας στα πανεπιστήμια, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά παραμένουν πολλές ενέργειες προς υλοποίηση.
Διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία ενεργή κατάληψη στα πανεπιστήμια, κάτι που διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Το άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί, και η αστυνομία μπορεί να επέμβει άμεσα εφόσον ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές. Δεν θέλω να εστιάσω στα όσα έχουν γίνει, αλλά στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν», προσθέτοντας πως είναι επιτακτική η εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας από τα πανεπιστήμια.
«Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, όπως επιβεβαιώσαμε σε πρόσφατη σύσκεψη. Ιδιαίτερα για σχολές που βρίσκονται σε κίνδυνο, οι οποίες πρέπει εκ των πραγμάτων να καταρτίσουν άμεσα εφαρμόσιμα σχέδια ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκεκριμένες ποινές αν δεν ανταποκριθούν», τόνισε. «Λίγο αργότερα, η Υπουργός Παιδείας θα έχει την ευκαιρία να κάνει επίσημες ανακοινώσεις στην Σύνοδο των Πρυτάνεων. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η πολιτεία τη δική της. Επιδιώκουμε λύσεις και συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, προκειμένου να δούμε ταχεία πρόοδο και μια έντονα διαφορετική εικόνα. Οι εξαιρέσεις που κάποτε ήταν κανόνες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές πια», πρόσθεσε.