Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συνέντευξης για την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων ότι «τα ζητήματα όπως η προστασία των ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι αποκλειστικά αστυνομικά, αλλά τελικά καταλήγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας για διαχείριση, συχνά σε δύσκολες συνθήκες».
«Αυτά τα κοινωνικά ζητήματα απαιτούν εξειδικευμένη διαχείριση και συνεχή προσαρμογή των πολιτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεση μας», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι η ΕΛΑΣ έχει ενεργήσει το 2024 και τους πρώτους μήνες του 2025, υιοθετώντας μία νέα φιλοσοφία προστασίας των ανηλίκων με κύριους άξονες:
- Η ήπια αστυνόμευση μέσω περιπολιών σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση παιδιών, όπου έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας και παραβατικότητας. Σε όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η Αστυνομία έχει έρθει σε επαφή με πάνω από 194.000 παιδιά και γονείς, αποτρέποντας πολλές φορές επεισόδια βίας και συλλήψεις σχετικών με κλοπές και άλλες παραβατικές ενέργειες.
- Η δημιουργία δύο νέων εργαλείων: του πενταψήφιου αριθμού 10201 και της εφαρμογής SafeYouth, που επιτρέπουν στους πολίτες, γονείς και παιδιά να επικοινωνούν άμεσα για περιστατικά που σχετίζονται με ανηλίκους. Ο 10201 είναι 24ωρη γραμμή υποστήριξης, διαχειριζόμενη από εξειδικευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.
- Η ανάθεση συγκεκριμένου αξιωματικού σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας για τη συντονισμένη προστασία ανηλίκων, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε επίσης στατιστικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι το 2024 καταγράφηκαν 10.968 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων, με 14.956 ανήλικους δράστες, مقابل 7.789 υποθέσεις και 10.150 δράστες το 2023, καταγράφοντας αύξηση 40,81% και 43,80% αντίστοιχα.
«Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν δηλώνει αυξημένη βία, αλλά μεγαλύτερη δραστηριότητα της Αστυνομίας και περισσότερες αναφορές από τους πολίτες», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 1.500 φάκελοι προέκυψαν από δράσεις ήπιας αστυνόμευσης.
«Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση των υποθέσεων παραμέλησης ανηλίκων, από 1.242 το 2023 σε 2.163 το 2024», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Οι πολιτικές για την ανηλικότητα δεν αφορούν μόνο τους ανηλίκους, αλλά και άλλες εκφάνσεις βίας, όπως η εθνοτική βία και η βία μέσα στην οικογένεια. «Το 2024 υπήρξε καθοριστικός χρόνος για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών προστασίας των ανηλίκων», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι απαιτείται εντατική δουλειά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Τέλος, ο Υπουργός παρουσίασε τις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής που θα συνδράμουν στον τομέα αυτό:
- Δημιουργία τοπικών δικτύων πρόληψης παραβατικότητας.
- Νέα εφαρμογή για τη συλλογή και ανάλυση στατιστικών στοιχείων σχετικών με βία και παραβατικότητα ανηλίκων.
- Σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αστυνομικούς πρώτης γραμμής.
- Διυπηρεσιακά πρωτόκολλα για τη διαχείριση ανηλίκων θυμάτων και θυτών.
- Δημιουργία κανονισμών λειτουργίας σωφρονιστικών εγκαταστάσεων για ανηλίκους με βάση διεθνείς πρακτικές.
- Βελτίωση συνθηκών στα υφιστάμενα και νέες δομές για ανηλίκους.
- Διαχείριση ανηλίκων στα σωφρονιστικά ιδρύματα με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
- Έμφαση στην κοινωνική επανένταξη ανηλίκων μέσω ατομικών προγραμμάτων επανένταξης.