Certainly! Here’s a rewritten version of the content:
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη με τα ουκρανικά εδάφη που έχει ήδη καταλάβει και επιδιώκει την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας, σε μια συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC News, κλιμακώνοντας την κριτική του κατά της Μόσχας.
Όταν η δημοσιογράφος Κρίστεν Γουέλκερ τον ρώτησε τι θα έπρεπε να παραχωρήσει η Ρωσία σε μια ειρηνική συμφωνία με την Ουκρανία, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Ολόκληρη την Ουκρανία».
Η δημοσιογράφος ζήτησε διευκρινίσεις, ρωτώντας αν εννοεί ότι η Ρωσία δεν θα κρατήσει κανένα κομμάτι από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Ο Τραμπ απάντησε: «Όχι, όχι. Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία. Η Ρωσία θέλει ολόκληρη την Ουκρανία και αν δεν είχα εμπλακεί, θα πολεμούσαν για ολόκληρη την Ουκρανία. Θέλουν περισσότερα από τη λωρίδα που έχουν τώρα».
«Και αν δεν ήμουν εγώ, αυτό θα συνέβαινε. Ξέρεις ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μου έχουν ζητήσει πολλές φορές να καλέσω τον Πούτιν; Επειδή δεν απαντά στα τηλεφωνήματά τους», πρόσθεσε.
🇺🇸💬🇷🇺🇺🇦 Trump answers if the peace deal between Ukraine and Russia is any closer
NBC NEWS pic.twitter.com/x40lubTJ5F
— Eye On News (@EyeOnNews24) May 4, 2025
Ο Τραμπ δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιδείνωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν δασμούς 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο ή ουράνιο. Επιπλέον, οι κυρώσεις θα απαγορεύουν στους Αμερικανούς πολίτες να αγοράζουν ρωσικά κρατικά ομόλογα.
«Εξαρτάται από το αν η Ρωσία θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Θέλουμε να συμφωνήσουν Ρωσία και Ουκρανία σε μια λύση, πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά και αυτό θα σώσει πολλές ζωές και χρήματα», παρατήρησε.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «πιο κοντά σε μια πλευρά παρά στην άλλη», χωρίς να διευκρινίσει σε ποια πλευρά αναφέρεται.
Στις 27 Απριλίου, ο Τραμπ εξέφρασε για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Μόσχας. Η αλλαγή στη ρητορική του αποδίδεται στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στο Βατικανό, όπου σύμφωνα με το Axios, ο Ουκρανός Πρόεδρος πιστεύει ότι τον επηρέασε σχετικά με τη στάση του απέναντι στον Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τραμπ να μη σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου και τόνισε ότι ο Πούτιν δεν θα αλλάξει στάση χωρίς πίεση από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ φέρεται να είπε ότι είναι πιθανό να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στον Ρώσο ηγέτη.
Ο Ζελένσκι πρότεινε επίσης την επιστροφή στην ιδέα μιας άνευ όρων εκεχειρίας ως βάση για διαπραγματεύσεις, πρόταση που υποστηρίζει το Κίεβο αλλά η Μόσχα έχει ήδη απορρίψει.
Ο Τραμπ φάνηκε να συμφωνεί, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε ότι το Κίεβο δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική, με τον Τραμπ να απαντά ότι δεν απαιτεί από τον Ζελένσκι να την αναγνωρίσει.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της χερσονήσου, αλλά όχι η Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι απέρριψε πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για τριήμερη εκεχειρία από 7 έως 9 Μαΐου, χαρακτηρίζοντάς την «συμβολική και αναποτελεσματική» και πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, αρχίζοντας από την 7η Μαΐου.