Αναπτυξιακή πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση και να περιμένουν νέα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων.
Η ελληνική αγορά έχει μειώσει περαιτέρω την απόσταση από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας (1.746 μονάδες), με τη στήριξη της αυξανόμενης εταιρικής κερδοφορίας και των γενναιόδωρων μερισμάτων προς τους μετόχους, τα οποία αναμένονται να φθάσουν στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.
Από αύριο, η επενδυτική προσοχή θα εστιάζει στα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, με τις τράπεζες να ανοίγουν τη διαδικασία ανακοινώσεων, σε μια περίοδο όπου η Λεωφόρος Αθηνών έχει ήδη καταγράψει απόδοση άνω του +17,5% από τις αρχές του έτους.
Στην δεύτερη συνεδρίαση του Μαΐου, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε μικρή αύξηση κατά +0,30% και ανήλθε στις 1.731,36 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.726,13 μονάδες).
Το εύρος των ημερήσιων διακυμάνσεων κυμάνθηκε σε 14 μονάδες (από 1.718,65 έως 1.732,36 μονάδες), με τον τζίρο να αγγίζει τα 100,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 εκατ. ευρώ αφορούσε σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, Eurobank υποχώρησε κατά -3,1% στα 2,49 ευρώ, καθώς σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα των 0,105 ευρώ. Αντίθετα, η Τρ. Κύπρου πλησίασε εκ νέου τα ιστορικά ρεκόρ των 6 ευρώ, ενώ οι Εθνική και Metlen ενισχύθηκαν άνω του +1%.
Διαδικασίες επαναφοράς στο Χρηματιστήριο – οι επιχειρήσεις που «στρογγυλοποιούν» την κερδοφορία τους.
Ράλι 18% ανόδου
Με ένα ράλι άνω του +18% από τα φετινά χαμηλά της 7ης Απριλίου (1.455 μονάδες), το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει τη δυναμική του, εδραιώνοντας την ανερχόμενη πορεία της τελευταίας τετραετίας.
Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο είναι κοντά στις κορυφές 15ετίας των 1.746 μονάδων, που σημειώθηκαν στα τέλη Μαρτίου, αλλά επίσης κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως (+17,4%).
Αξιοποιώντας τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος, η ελληνική αγορά στηρίζει τη θετική της τάση σε πολλούς παράγοντες: από την ιστορική κερδοφορία του 2024 (11,5 δισ. ευρώ) και τις προσδοκίες για μερίσματα έως τις ανθεκτικές μακροοικονομικές επιδόσεις και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.
Η κερδοφορία του 11,5 δισ. ευρώ συνεπάγεται ήπιο δείκτη P/E (Price to Earnings) λίγο πάνω από 10x, γεγονός που δημιουργεί ένα discount περίπου 30% σε σχέση με τον βασικό δείκτη της Φρανκφούρτης (DAX).
Η θετική εικόνα των επιδόσεων του Γενικού Δείκτη τον Απρίλιο (6ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας), αν και πέρασε από πτωτικά σοκ, απηχεί αισιοδοξία για το «μέλλον», παρά το γνωστό ρητό του «sell in May and go away».
«Το γράφημα του Γενικού Δείκτη θυμίζει το γράμμα “V”, γεγονός που προοιωνίζει θετικά, καθώς αποτυπώνει τη δυναμική συσσώρευσης στο intraday χαμηλό» σημειώνει ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης. Προβλέπει ότι το εύρος τιμών μεταξύ του 15ετούς υψηλού των 1.750 και του φετινού χαμηλού των 1.450 μονάδων θα χρησιμεύσει ως ο οδηγός για την διαγραμματική αντίσταση/στήριξη του Γενικού Δείκτη.
Ωστόσο, προειδοποιεί για την ανάγκη αυξημένης προσοχής, καθώς οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη διεθνώς, που δεν έχει προβλεφθεί, μπορεί να επηρεάσει την ελληνική αγορά.
Ο CEO που βλέπει την κερδοφορία να τρέχει με +300%.
Εβδομάδα Τραπεζών
Η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αφιερωμένη στις τράπεζες, καθώς τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το α’ τρίμηνο. Οι ανακοινώσεις ανοίγουν με την Τρ. Πειραιώς στις 6/5, και ακολουθούν οι Eurobank και Εθνική στις 8/5, και Alpha Bank στις 9/5.
Η σημασία των τραπεζικών επιδόσεων είναι κρίσιμη, καθώς η τρέχουσα χρήση εξελίσσεται σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα προσδώσουν επιπλέον ώθηση στο Χ.Α., επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές εκτιμούν και τις άλλες εισηγμένες εταιρείες, με τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου να πληθαίνουν. Χάρη στη φετινή κερδοφορία-ρεκόρ (11,5 δισ. ευρώ), οι μετοχές συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές.
Ευρώπη Σταθερή, Wall Street Πτωτική
Διεθνώς, οι επενδυτές δείχνουν θετική προδιάθεση, κυρίως λόγω προσδοκιών για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ισχυρές.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν σταθερός, παραμένοντας στις 536 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο +0,75% με 23.260 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Dow Jones και S&P 500 υποχωρούν περίπου -0,5% μετά την πρόσφατη ανοδική τους πορεία.
(Οι παραπάνω πληροφορίες συνιστούν αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν συμβουλές για αγορά ή πώληση μετοχών.)