Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Φλωρίδης, συζητήσε με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και την επιλογή των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων από την κυβέρνηση.
Αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο, ο Φλωρίδης επισήμανε: «Ωριμάζουμε ως κοινωνία, και τα πράγματα δεν είναι όπως παλιότερα. Μετά από περίπου 30 χρόνια, αρχίζουμε να κατανοούμε ότι οι φράχτες στα πανεπιστήμια δεν προστατεύουν, αλλά χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.»
Συνέχισε: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτοί είναι κοινοί κακοποιοί, χωρίς καμία σχέση με τα πανεπιστήμια και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Η ανάγκη προστασίας των φοιτητών, καθηγητών και της δημόσιας περιουσίας από αυτούς τους εγκληματίες είναι επιτακτική. Γι’ αυτό προτείνω τη θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος.»
«Το ιδιώνυμο αφορά εγκλήματα που προκύπτουν από βασικά αδικήματα, όπως η καταστροφή ξένης ιδιοκτησίας, και πρέπει να αντιμετωπιστούν ειδικά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες», εξήγησε ο Φλωρίδης.
«Εκεί, αν διαπιστωθεί αξιόποινη πράξη κατά τη διάρκεια του αγώνα, οδηγείσαι στις φυλακές», είπε. Προσέθεσε: «Αναφέρομαι σε ειδική προστασία, καθώς το πρόβλημα είναι πια προφανές, αν και όχι όπως στο παρελθόν.»
Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, ο Φλωρίδης ανέφερε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου έχουμε πολλούς μεγάλους ασθενείς στην κοινωνία. Πρέπει επιτέλους να λύσουμε τα προβλήματα και αυτό απαιτεί εντοπισμό και στρατηγικές επίλυσης, κάτι που δυστυχώς αποφεύγεται.»
«Στην Ελλάδα πλησιάζουμε τους 50.000 δικηγόρους. Η γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης είναι ανέφικτη με τόσους πολλούς. Το λέω με εκτίμηση προς τους δικαστές», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς, οι υποθέσεις δεν συμβιβάζονται. Σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, το 70%-80% των υποθέσεων λύνονται εξωδικαστικά μέσω συμβολαίων», σημείωσε ο αντιεισαγγελέας.
Τέλος, αναφορικά με την εκλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, ο Φλωρίδης επεσήμανε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Μάλτα, οι ηγεσίες επιλέγονται από την κυβέρνηση, και αυτές οι χώρες είναι υψηλά αξιολογημένες στην ΕΕ.»
«Είναι λάθος να γίνονται οι επιλογές μόνο από εμάς. Δυστυχώς, όπου εμπλέκονται εκλογές σε μικρά εκλογικά σώματα, πρόκειται για επινοήσεις των συνδικαλιστών», κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό: