Ανακαλύψτε μια γευστική συνταγή για ριζότο με λαχανικά και λεμόνι. Ένα αρωματικό και φρέσκο πιάτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, ιδανικό για ελαφρύ γεύμα ή εντυπωσιακό vegan δείπνο.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι ρύζι αρμπόριο (ή καρναρόλι, ή βιαλόνε νάνο)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί (προαιρετικά, για μεγαλύτερη γεύση)
- 4-5 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (διατηρητέος ζεστός)
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα λαχανικά της επιλογής σας (επιλέξτε 2-3): σπαράγγια, αρακά, κολοκυθάκια, μανιτάρια ή πιπεριές
- Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας διατροφική μαγιά (προαιρετικά, για τυρένια γεύση)
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες παρασκευής
- Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη, προσοχή μην καεί.
- Ρίξτε το ρύζι αρμπόριο και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρώς διάφανο.
- Αν χρησιμοποιείτε, προσθέστε το λευκό κρασί και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί.
- Προσθέστε μια κουτάλα ζεστό ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλάβετε προσθέτοντας ζωμό κουτάλα-κουτάλα (περίπου 18-20 λεπτά) μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες αλλά al dente.
- Προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά 5-7 λεπτά πριν το τέλος. Τα πιο σκληρά πρώτα, τα πιο μαλακά αργότερα. Ανακατέψτε απαλά.
- Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε το ξύσμα και χυμό λεμονιού, τη διατροφική μαγιά (αν χρησιμοποιείτε), τον μαϊντανό ή βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
- Σκεπάστε και αφήστε το ριζότο να “ξεκουραστεί” για 1-2 λεπτά.
- Σερβίρετε ζεστό, ραντίζοντας προαιρετικά με επιπλέον ελαιόλαδο.