Την Κυριακή, δεκατρείς εργαζόμενοι βρέθηκαν νεκροί σε μεταλλείο στην πόλη Πατάς, στα βόρεια υψίπεδα του Περού, λίγες ημέρες μετά την απαγωγή τους. Η μεταλλευτική εταιρεία Poderosa επιβεβαίωσε επίσημα την τραγική είδηση, καθώς τα θύματα εργάζονταν για συνεργαζόμενη επιχείρηση που παρείχε υπηρεσίες στη Poderosa, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χρυσού στην χώρα, που είναι και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Λίμα.
Η δραστηριότητα της εταιρείας έχει γίνει στόχος επιθέσεων από ένοπλες ομάδες που σχετίζονται με την παράνομη εξόρυξη χρυσού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Poderosa, «το πρωί της Κυριακής, ομάδα έρευνας και διάσωσης της αστυνομίας κατάφερε, μετά από εντατικές προσπάθειες, να ανακτήσει τα πτώματα 13 εργαζόμενων που είχαν απαχθεί από παράνομους μεταλλωρύχους σε συνεργασία με εγκληματικά στοιχεία».
Στην Πατάς, περίπου 900 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κλιμάκωσης της βίας που σχετίζεται με παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες.
Η Poderosa ανέφερε ότι «έχει καταμετρηθεί 39 δολοφονίες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων μεταλλωρύχων από εγκληματικές συμμορίες στην Πατάς». Παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, τονίζει ότι «η αλόγιστη βία κλιμακώνεται», και προσθέτει ότι «οι αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», κάνοντας έκκληση για επανεξέταση της κυβερνητικής στρατηγικής.
Στο μεταξύ, στην πόλη Τρουχίγιο, εννέα ώρες δυτικά της Πατάς, συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν στα νεκροτομεία περιμένοντας τις σορούς των αγαπημένων τους. Ο Αβραάμ Ντομίνγκες, πατέρας ενός από τα θύματα, δήλωσε στην κάμερα του Canal N: «Θέλουμε δικαιοσύνη, αυτό δεν τελειώνει εδώ».
Ο δήμαρχος της Πατάς, Άλντο Κάρλος, ανακοίνωσε ότι θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε για να αναζητηθεί λύση στην κρίση ασφαλείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Αυτό που συμβαίνει στην πόλη μου με βλάπτει… Αν καταλήξω στη φυλακή ή με σκοτώσουν, υπεύθυνη θα είναι η κεντρική κυβέρνηση», εμφανώς συγκινημένος.
Σύμφωνα με ανάλυση της οικονομικής αστυνομίας, από το 2013 έως το 2023, έχουν εντοπιστεί συναλλαγές 8,24 δισ. δολαρίων που εκτιμάται ότι προέρχονται από παράνομη εξόρυξη.
Η κατάσταση στο Περού συνεχώς επιδεινώνεται, με τις αρχές να αντιμετωπίζουν κύμα εκβιασμών και βίαιων εγκλημάτων που οδήγησε σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές της χώρας.