Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η Κύπρος μπορεί να αναλάβει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ολοκληρώνοντας μία μονοήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Ραμάλα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αναχώρηση του προέδρου καθυστέρησε λόγω μιας πυραυλικής επίθεσης από τους Χούθι στην Υεμένη κατά του Ισραήλ κατά την προγραμματισμένη ώρα πτήσης. Ωστόσο, ο Χριστοδουλίδης αποφάσισε να συνεχίσει το ταξίδι, κάτι που επαίνεσε δημόσια ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος τόνισε: «Δείχνετε εξαιρετική ανθεκτικότητα, φιλία και αλληλεγγύη, και το εκτιμούμε πολύ».
Ο Χέρτζογκ ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία και για τη βοήθεια στην κατάσβεση πρόσφατων πυρκαγιών στο Ισραήλ. Επίσης, αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις και δήλωσε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση των διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.
Στη συνέχεια, συνεχάρη την Κύπρο για την επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, υπογραμμίζοντας ότι: «Η Κύπρος είναι ένας από τους στενότερους φίλους του Ισραήλ».
«Αξιόπιστος γείτονας και σταθερός σύμμαχος»
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε συγχαρητήρια στον Ισραηλινό λαό για την Εθνική Εορτή του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι «ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονας» που προωθεί τη συνεργασία στην περιοχή, αξιοποιώντας το γεωστρατηγικό της δυναμικό.
Κατά την άφιξή του στην Προεδρική Κατοικία, αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές υποστηρικτές του Ισραηλινού Simon Aykout, ο οποίος κρατείται στην Κύπρο για κατάχρηση περιουσίας.
Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας
Ο Χριστοδουλίδης είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε: «Υπάρχει μια μακρά φιλία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ».
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην περιφερειακή αστάθεια και τις γεωπολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας τον ρόλο του έργου IMEC – μιας διασυνδετικής πρωτοβουλίας που συζητά ήδη με την Ινδία και επιδιώκει τριμερή συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα.
Αναφορικά με τις εμπορικές οδούς, προειδοποίησε για τις επιθέσεις των Χούθι, λέγοντας ότι «δεν θα το ανεχτούμε, θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα ανθρωπισμού, τονίζοντας ότι θέματα ομήρων και ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να παραμένουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης.
Επιπλέον, υπενθύμισε τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μέσω του Σχεδίου Αμαλθία για τη Γάζα και δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα εξεταστούν.
Ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται 110 πτήσεις εβδομαδιαίως μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα προς την Κύπρο.
Συναίσθημα στην συνάντηση με συγγενείς ομήρων
Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου στην Ιερουσαλήμ ήταν με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων, όπου δήλωσε: «Κανένας γονέας ή μέλος οικογένειας δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τη δοκιμασία των τελευταίων 576 ημερών».
Συνάντηση στη Ραμάλα – Υποστήριξη Αμπάς στην Κύπρο
Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε τον Χριστοδουλίδη με τιμές αρχηγού κράτους. Ο Αμπάς επαίνεσε τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τόνισε την ανάγκη για εκεχειρία και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε τη θέση της Κύπρου υπέρ της λύσης δύο κρατών και ευχαρίστησε τον Αμπάς για τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στο Κυπριακό.
Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου, οι οποίες συζητήθηκαν και με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.
Η κυπριακή αποστολή στο Ισραήλ και τη Ραμάλα
Στην αποστολή συμμετείχαν: ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τάσος Τζιωνής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Δώρος Βενέζης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, η Πολιτική Διευθύντρια του ΥΠΕΞ Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.