«Η υπευθυνότητα, η επιστημονική ακρίβεια και η αντικειμενικότητα των ερευνών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είναι αδιαπραγμάτευτες», αναφέρει η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τα βίντεο που σχετίζονται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Ειδικότερα, η αστυνομία απαντά σε δημοσιεύματα και διαδικτυακές αναφορές που αμφισβητούν την πληρότητα και την αξιοπιστία της διερεύνησης από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) των τριών βίντεο.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα παραποίησης των ημεροχρονολογιών στους υπολογιστές και τους εξυπηρετητές, δεδομένου ότι όλα τα αρχεία καταγραφής εξήχθησαν και συμπεριλαμβάνονται στην εξέταση και τις εργαστηριακές δοκιμές».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«Απαντώντας σε δημοσιεύματα και διαδικτυακές αναφορές που αμφισβητούν την πληρότητα και την αξιοπιστία της εργαστηριακής διερεύνησης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) σχετικά με τα βίντεο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η ΕΛΑΣ υπογραμμίζει τα εξής:
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκτέλεση εγκληματολογικών ερευνών και τη σύνταξη εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών, εφαρμόζοντας σύγχρονες και διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους που είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ISO.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από παραγγελία του αρμόδιου Εφέτη Ανακριτή, η Δ.Ε.Ε. συνέταξε δύο εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, οι οποίες καταγράφουν με ακρίβεια όλες τις διαδικασίες που αφορούν την ιχνηλασιμότητα των αρχείων, την ανάλυση των καταγραφών και τον τεχνικό έλεγχο για πιθανές αλλοιώσεις του οπτικοακουστικού υλικού.
Πιο αναλυτικά, αναλύθηκαν όλες οι πτυχές των βίντεο, τόσο στη συσκευή καταγραφής όσο και στους κεντρικούς εξυπηρετητές. Επιπλέον, καταγράφηκαν οι ενέργειες των χρηστών και το ιστορικό των αρχείων, εξασφαλίζοντας πλήρη ιχνηλασιμότητα, ενώ αναπτύχθηκε και ειδικό λογισμικό για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων καταγραφής.
Ενδεικτικά:
- Όλες οι αναφορές που αναφέρονται ως «παραλείψεις» ή «αναπάντητα ερωτήματα» περιλήφθηκαν και αναλύθηκαν στις εκθέσεις.
- Οι συναρτήσεις κατακερματισμού (MD5 και SHA-1), αν και θεωρούνται μη αξιόπιστες από ορισμένους τεχνικούς, χρησιμοποιούνται ευρέως στα εγκληματολογικά εργαστήρια παγκοσμίως και περιλαμβάνονται στη διαδικασία λειτουργίας της Δ.Ε.Ε. (ISO17020).
- Καταγράφηκαν και αναλύθηκαν οι εκδόσεις των λογισμικών «IVMS» για την ιχνηλασιμότητα των αρχείων βίντεο.
- Αναφορικά με τα μεταδεδομένα των βίντεο, προέκυψε ότι τα συστήματα δημιουργούν αρχεία ιδιωτικής κωδικοποίησης και δεν είναι συμβατά με τη «τυπική» διαμόρφωση «.mp4».
- Δεν υπάρχει πιθανότητα παραποίησης ημεροχρονολογιών, καθώς όλα τα αρχεία καταγραφής είναι διαθέσιμα.
- Πραγματοποιήθηκαν πολλές εργαστηριακές δοκιμές για να ελεγχθεί η ανθεκτικότητα των υδατογραφημάτων και να διασφαλιστεί η συγκρισιμότητα με μη επεξεργασμένα βίντεο.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία για την ανάλυση σύνθετων ψηφιακών δεδομένων, στηρίζοντας τις αρχές της Δικαιοσύνης με έγκυρα και νομικά παραδεκτά ευρήματα.
Η ΕΛ.ΑΣ. θα συνεχίσει να συμβάλλει με επαγγελματισμό στην έρευνα των δικαστικών Αρχών, αναγνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε αντίθετη αναφορά υπονομεύει την πραγματικότητα και παραπλανεί την κοινή γνώμη.