«Η υπευθυνότητα, η επιστημονική ακριβεία και η αντικειμενικότητα των ερευνών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είναι αδιαπραγμάτευτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΕΕ), με αφορμή δύο νέες τεχνικές εκθέσεις από ειδικούς επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι ανατρέπουν τα συμπεράσματα της ΔΕΕ σχετικά με τα τρία βίντεο της εταιρείας Interstar, που σχετίζονται με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Με αφορμή δημοσιεύματα και διαδικτυακές αναφορές τρίτων που εγείρουν αμφιβολίες για την πληρότητα και την αξιοπιστία της εργαστηριακής έρευνας από τη ΔΕΕ της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με τα βίντεο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, σημειώνονται τα εξής:
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι η αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διεξαγωγή εγκληματολογικών ερευνών και τη σύνταξη εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών, χρησιμοποιώντας σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, διεθνώς αναγνωρισμένες και νομικά παραδεκτές, οι οποίες είναι πιστοποιημένες σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ISO.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά από παραγγελία του αρμόδιου Εφέτη Ανακριτή, η Δ.Ε.Ε. συνέταξε δύο εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, οι οποίες καταγράφουν με ακρίβεια τις διαδικασίες σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των αρχείων, την ανάλυση των καταγραφών του συστήματος, καθώς και τον τεχνικό έλεγχο για πιθανές αλλοιώσεις ή επεξεργασίες του οπτικοακουστικού υλικού.
Πιο αναλυτικά, αναλύθηκαν όλες οι πτυχές της πορείας των επίμαχων βίντεο, τόσο στη συσκευή καταγραφής όσο και στους κεντρικούς εξυπηρετητές. Επίσης, καταγράφηκαν οι ενέργειες των χρηστών και το ιστορικό των αρχείων για πλήρη ιχνηλασιμότητα, ενώ αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για την αποκρυπτογράφηση καταγραφών.
Ενδεικτικά:
- Όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται ως «παραλείψεις» ή «ανεξήγητα ερωτήματα» συμπεριλήφθηκαν στις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν με σαφήνεια για να παρέχουν στον κ. Ανακριτή μια πλήρη εικόνα της ιχνηλασιμότητας των αρχείων.
- Οι συναρτήσεις κατακερματισμού (MD5 και SHA-1), αν και θεωρούνται μη αξιόπιστες από κάποιες εκθέσεις τεχνικών συμβούλων, χρησιμοποιούνται από όλα τα εγκληματολογικά εργαστήρια παγκοσμίως και αποτελούν μέρος της τυποποιημένης διαδικασίας της Δ.Ε.Ε. (ISO17020). Τονίζεται ότι και οι δύο συναρτήσεις χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για να αποφεύγεται η περίπτωση ύπαρξης δύο διαφορετικών αρχείων με τον ίδιο αλφαριθμητικό συνδυασμό.
- Καταγράφηκαν οι εκδόσεις των λογισμικών «IVMS» και αναλύθηκαν για την ανίχνευση στοιχείων σχετικά με την ιχνηλασιμότητα των βίντεο.
- Για την υποτιθέμενη έλλειψη μεταδεδομένων από τις εκθέσεις, προκύπτει ότι τα συστήματα δημιουργούν αρχεία βίντεο ιδιωτικής κωδικοποίησης και δεν είναι «τυπικά» αρχεία μορφής «.mp4».
- Δεν υπάρχει πιθανότητα παραποίησης των ημερομηνιών, καθώς έχουν εξαγγελθεί όλα τα αρχεία καταγραφής που αποτελούν μέρος της έρευνας.
- Για τα ψηφιακά υδατογραφήματα, εκτελέστηκαν πολλές πειραματικές δοκιμές σε αντίγραφα των βίντεο, με σκοπό να αναλυθεί η συμπεριφορά τους σε διάφορους συνδυασμούς και λογισμικά επεξεργασίας.
Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία και είναι έτοιμη να αναλύσει ακόμα και τα πιο σύνθετα ψηφιακά δεδομένα, τηρώντας σταθερά τον θεσμικό της ρόλο στην υποστήριξη της Δικαιοσύνης με τεχνικά αδιάσειστα και νομικά παραδεκτά ευρήματα.
Η υπευθυνότητα, η επιστημονική ακριβεία και η αντικειμενικότητα των ερευνών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παραμένουν αδιαπραγμάτευτες.
Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να συνεργάζεται ενεργά με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα στις έρευνες των δικαστικών Αρχών, αντίθετα από οποιαδήποτε αβάσιμη αναφορά που στοχεύει στην παραπλάνηση και τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.»