Ένα ηφαίστειο που έχει παραμείνει ήσυχο για 250.000 χρόνια παρουσιάζει σημάδια μιας πιθανής έκρηξης. Το Uturuncu, ένα λεγόμενο ηφαίστειο-ζόμπι στις Άνδεις της Βολιβίας, έχει δείξει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα και εκπομπές αερίων, προκαλώντας ανησυχίες για μια επικείμενη έκρηξη.
Αυτή η αναταραχή καταγράφεται μέσω ενός χαρακτηριστικού «σομπρερό» μοτίβου παραμόρφωσης του εδάφους, όπου το κέντρο του ηφαιστείου ανεβαίνει ενώ η γύρω περιοχή βυθίζεται.
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι η αυξημένη δραστηριότητα οφείλεται στην κίνηση υγρού και αερίου κάτω από τον κρατήρα, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το μεγαλύτερο γνωστό μάγμα στον φλοιό της Γης.
Το Uturuncu έχει ύψος άνω των 6.000 μέτρων και είναι ένα στρωματοηφαίστειο – ένα κωνικό ηφαίστειο που σχηματίζεται από διαρκή στρώματα λάβας, ηφαιστειακής τέφρας και βράχων.
Άλλα γνωστά στρωματοηφαίστεια, όπως το όρος Αγία Ελένη και ο Βεζούβιος, είναι διάσημα για τις καταστροφικές τους εκρήξεις.
Το Uturuncu απέχει 40 χιλιόμετρα από τρεις πόλεις και μια πιθανή έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, σύμφωνα με προειδοποιήσεις ερευνητών. Βρίσκεται σχεδόν στα μισά της διαδρομής ανάμεσα στη Λα Παζ της Βολιβίας και το Σαντιάγο της Χιλής.
Οι ροές λάβας θα μπορούσαν να πλήξουν τις κοντινές κοινότητες, ενώ η ηφαιστειακή τέφρα θα μπορούσε να απλωθεί σε ευρύτερες περιοχές της Βολιβίας, της Αργεντινής και της Χιλής.

Περισσότεροι από 1.700 σεισμοί
Περισσότεροι από 1.700 σεισμοί έχουν καταγραφεί πρόσφατα γύρω από το ηφαίστειο, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να αναλύσουν το Uturuncu και να κατανοήσουν πώς ένα ανενεργό ηφαίστειο μπορεί να αναβιώσει.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε σεισμική τομογραφία, μια τεχνική παρόμοια με τις ιατρικές σαρώσεις, για να δημιουργήσει εικόνες του εσωτερικού του ηφαιστείου.
Μελετώντας πώς τα σεισμικά κύματα κινήθηκαν μέσα από διάφορα υλικά, δημιούργησαν μια λεπτομερή τρισδιάστατη εικόνα του interior του Uturuncu.
Εξερεύνησαν επίσης τη φυσική σύνθεση του ηφαιστείου, συμπεριλαμβανομένων των τύπων βράχων, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις υποκείμενες διεργασίες.
Η ανάλυσή τους αποκάλυψε πιθανές διαδρομές όπου θερμά υγρά κινούνται προς τα επάνω, καθώς και περιοχές συγκέντρωσης αερίων και υγρών σε θαλάμους κάτω από τον κρατήρα.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η συγκέντρωση μπορεί να προκαλεί την ανύψωση του εδάφους στο κέντρο, αλλά δήλωσαν ότι οι πιθανότητες μιας πλήρους έκρηξης παραμένουν χαμηλές.
Τι είναι τα ηφαίστεια – ζόμπι
Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Matthew Pritchard από το Πανεπιστήμιο Cornell δήλωσε: «Οι μέθοδοι σε αυτή την έρευνα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περισσότερα από 1.400 δυνητικά ενεργά ηφαίστεια, καθώς και σε δεκάδες ηφαίστεια όπως το Uturuncu που δεν θεωρούνται ενεργά αλλά δείχνουν σημάδια ζωής ως «ηφαίστεια-ζόμπι».
Η Καλντέρα Λονγκ Βάλεϊ στην Καλιφόρνια θεωρείται επίσης ηφαίστειο «ζόμπι», αφού η τελευταία έκρηξη χρονολογείται πριν από περισσότερα από 550 χρόνια.
Όπως και η Καλντέρα του Γέλοουστοουν, που παρακολουθείται στενά από επιστήμονες.
«Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Γέλοουστοουν συνέβη πριν από περίπου 70.000 χρόνια», σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).
«Η μεγαλύτερη από αυτές τις ροές δημιούργησε το οροπέδιο Pitchstone στο νοτιοδυτικό Εθνικό Πάρκο Yellowstone», σημειώνεται.
Το Γέλοουστον, ένα από τα πιο διάσημα ηφαίστεια στον κόσμο, εκτείνεται σε τρεις πολιτείες – το Άινταχο, το Ουαϊόμινγκ και τη Μοντάνα. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το αν τα δύο ηφαίστεια στις ΗΠΑ θα εκραγούν ποτέ, παραμένουν σε επιφυλακή για την πιθανή έκρηξη του όρους Σπουρ.
Τον Μάρτιο, αξιωματούχοι στην Αλάσκα προειδοποίησαν για τις πιθανότητες έκρηξης τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, λόγω αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, παραμόρφωσης του εδάφους και εκπομπών αερίων.
Το όρος Σπουρ είναι περίπου 78 μίλια μακριά από το Άνκορατζ, όπου διαβιούν σχεδόν 300.000 άνθρωποι, και θα μπορούσε να καλυφθεί από ηφαιστιώδη τέφρα.
Σε ενημέρωση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Αλάσκας (AVO) ανέφερε ότι «οι αναταραχές συνεχίζονται», με «συχνούς μικρούς ηφαιστειακούς σεισμούς να καταγράφονται κάτω από το ηφαίστειο τις τελευταίες ημέρες».