Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τις αυξανόμενες υποχρεώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) επισημαίνει τις αδυναμίες στον προγραμματισμό και θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της ανάθεσης αυτού του ρόλου στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει κρίσιμες μονάδες.
Με παρέμβασή της στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ΠΟΜΕΝΣ εγείρει σοβαρά ζητήματα για την υπερβολική επιβάρυνση των στρατιωτικών και την απουσία βασικού εξοπλισμού ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, το προσωπικό υποβάλλεται σε μουρμούρες όλη την εβδομάδα, εκτελώντας τα υπηρεσιακά του καθήκοντα σε καθεστώς 24ώρης υπηρεσίας, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε δασοπεριπολίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη βασικών δικαιωμάτων, όπως η κανονική άδεια και οι απαλλαγές μετά από 24ωρη υπηρεσία, επηρεάζοντας αρνητικά και την οικογενειακή τους ζωή.
«Κατανοούμε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις με τις πυρκαγιές», τονίζουν, «ωστόσο είναι αναγκαίο η πολιτεία να ενισχύσει άμεσα το πυροσβεστικό προσωπικό και να ανανεώσει τους πόρους. Αντίθετα, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών έχει γίνει πάγια πρακτική, με αναθέσεις περιπολιών κατά τη διάρκεια 24ωρης υπηρεσίας, χωρίς τη συμμετοχή του προσωπικού της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας, εστιάζοντας αποκλειστικά στους στρατιωτικούς για την αστυνόμευση και την πυρασφάλεια ευαίσθητων δασικών περιοχών. Επιπλέον, οι περιπολίες αυτές έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στις κύριες υποχρεώσεις του προσωπικού.»
Από τις διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα:
- Η μη συμμετοχή των συναδέλφων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στις περιπολίες είναι αποτέλεσμα έλλειψης προσωπικού ή περιορισμένων κονδυλίων;
- Η ημερήσια αποζημίωση για το προσωπικό εμπλέκεται στα καθήκοντα αυτά, θα ανέρχεται στα 40 ευρώ όπως για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ή θα συνεχιστεί η ανισότητα για τους στρατιωτικούς;
«Υπενθυμίζεται ότι η ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως των στρατιωτικών εξακολουθούν να ρυθμίζονται από το ΠΔ 200/1993, το οποίο ορίζει την ημερήσια αποζημίωση σε 10.000 δραχμές και δεν έχει προσαρμοστεί από τότε», επισημαίνουν.
Επιπλέον, τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την πυρασφάλεια καλύπτουν τις ελάχιστες προδιαγραφές και είναι τις περισσότερες φορές παλαιά, με έντονη ανησυχία γύρω από την οδική ασφάλεια τους. Πόσο νόμιμο είναι να οδήγουν για τόσες πολλές ώρες σε δύσκολες συνθήκες;
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των στρατιωτικών στις περιπολίες, οι συνάδελφοι διαρκώς επιβαρύνονται με ανέπαφα οχήματα χωρίς την κατάλληλη προστασία, όπως καθίσματα που δεν παρέχουν ασφάλεια και ασφαλείς ζώνες. Αυτές οι συνθήκες παραμένουν ανησυχητικά για το προσωπικό κατά τη διάρκεια πολύωρων περιπολιών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΕΝΣ, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ηλία Κολλύρη και του Γραμματέα Γεώργιου Κυριακάκη, επισημαίνει ότι «οι στρατιωτικοί δεν ζητούν φιλοδώρημα, αλλά απαιτούν τον σεβασμό και την τήρηση των νόμων για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισονομίας μεταξύ των πολιτών». Το καθήκον έχει αξία, αλλά η ανεξόφλητη εργασία οδηγεί σε παραβίαση των ευρωπαϊκών νόμων για την εργασία από τις αρμόδιες αρχές.