Ένας εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ απέρριψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τις «προκλητικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι το εμιράτο θα πρέπει να «σταματήσει να παίζει διπλό παιχνίδι» και να αποφασίσει αν στηρίζει τον πολιτισμό ή τη βαρβαρότητα της Χαμάς.
Παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από το Κατάρ και την Αίγυπτο για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, καθώς οι πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την έλλειψη προόδου.
Το Ισραήλ απαιτεί την επιστροφή των 58 ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στον παλαιστινιακό θύλακα, υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί και να αποκλειστεί από τυχόν μελλοντική κυβέρνηση της Λωρίδας. Η Χαμάς απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις απαιτήσεις.
Από την πλευρά της, η Χαμάς ζητεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, όπως είχε συμφωνηθεί στη δεύτερη φάση της συμφωνίας που έληξε στις 18 Μαρτίου, προτείνοντας ταυτόχρονα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, τόσο ζωντανών όσο και νεκρών, μόλις αυτή κλείσει.
Μετά από τη δήλωση του Νετανιάχου, που υπονοεί τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και τη διακήρυξη ότι «το Ισραήλ θα νικήσει αυτόν τον δίκαιο πόλεμο με δίκαια μέσα», ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ανέφερε μέσω X ότι «το Κατάρ απορρίπτει σθεναρά τις προκλητικές αυτές δηλώσεις», τονίζοντας ότι δεν ανταγωνίζονται τους θεμελιώδεις κανόνες πολιτικής και ηθικής ευθύνης.
Κριτική δόθηκε ειδικά στη χρήση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας από τον Νετανιάχου ως υπεράσπιση «του πολιτισμού», συνδέοντας την με ρητορική καθεστώτων που χρησιμοποίησαν ψευδή αφηγήματα για να δικαιολογήσουν εγκλήματα σε βάρος αθώων αμάχων.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η απελευθέρωση 138 ισραηλινών ομήρων επιτεύχθηκε μέσω διπλωματικών προσπαθειών και όχι στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες επεσήμανε ότι «καταγγέλλονται άδικα και υπονομεύονται».
Επιπλέον, επισήμανε την δεινότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, που αποδίδεται στην αυστηρή ισραηλινή πολιορκία και στις συνεχείς στερήσεις, ιδίως τροφίμων, φαρμάκων και στέγης, καθώς και στη «χρησιμοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας ως εργαλείου πολιτικού καταναγκασμού».
Την προηγούμενη Παρασκευή, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης ενέκρινε σχέδια για την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, και οι προσκλήσεις σε εφέδρους να παρουσιαστούν για υπηρεσία άρχισαν να αποστέλλονται το Σάββατο.