Για σχεδόν 20 χρόνια, ο Τιμ Φρίντε επιλέγει να εγχύει σε εαυτόν δηλητήριο από ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα φίδια στον πλανήτη.
Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το αίμα του Αμερικανού πρώην μηχανικού περιέχει αντισώματα ικανά να εξουδετερώνουν θανατώδεις δόσεις από πολλά είδη φιδιών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη του πρώτου παγκόσμιου αντίδοτου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η αποστολή του ξεκίνησε από προσωπική ανάγκη: ήθελε να αποκτήσει ανοσία για να προστατεύεται κατά τη διάρκεια χειρισμού φιδιών. Ωστόσο, μετά από πάνω από 200 δαγκωματιές και 700 ενέσεις δηλητηρίου – μεταξύ των οποίων από κόμπρες, μάμπες, τάιπαν και κραίτ – η αποστολή του απέκτησε παγκόσμια διάσταση. «Έγινε τρόπος ζωής. Συνέχισα να προχωρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν 8.000 μίλια μακριά», εξηγεί ο ίδιος στο βρετανικό δίκτυο.
Το σύστημα παραγωγής αντιοφικού σήμερα βασίζεται κυρίως σε ζώα, όπως άλογα, στα οποία εγχύεται μικρή ποσότητα δηλητηρίου για την παραγωγή αντισωμάτων. Ωστόσο, κάθε αντίδοτο είναι εξειδικευμένο για συγκεκριμένο φίδι, ενώ η ποικιλία των τοξινών είναι μεγάλη, ακόμα και μεταξύ φιδιών του ίδιου είδους από διαφορετικές περιοχές.
Αυτό το πρόβλημα επιδιώκει να λύσει η βιοτεχνολογική εταιρεία Centivax, με επικεφαλής τον Δρ. Τζέικομπ Γκλάνβιλ. Όταν ο Γκλάνβιλ ανακάλυψε τον Φρίντε, ήταν σαφής: «Αν υπάρχει κάποιος στον κόσμο που έχει αναπτύξει ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα, αυτός είναι». Η Centivax ανέλυσε δείγματα αίματος του Φρίντε, χωρίς να συνεχιστεί η έκθεσή του σε δηλητήριο.
Τα Αντισώματα
Το αποτέλεσμα ήταν δύο αντισώματα ικανά να εξουδετερώνουν δύο κατηγορίες νευροτοξινών, συνδυασμένα με ένα τρίτο φάρμακο που καλύπτει επιπλέον κατηγορία. Σε δοκιμές σε ποντίκια, το «κοκτέιλ» αυτό προσέφερε πλήρη προστασία από 13 από τα 19 πιο επικίνδυνα είδη ελαπιδών (όπως κόμπρες και μάμπες), με μερική προστασία από τα υπόλοιπα.
Η προστασία που προσφέρει είναι «άνευ προηγουμένου». Παρά τους διαρκείς ελέγχους που απομένουν για την ασφάλεια του σκευάσματος για ανθρώπινη χρήση, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έρευνα ανοίγει έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο.
Όπως δηλώνει ο καθηγητής Πίτερ Κουόνγκ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, «ο Τιμ έχει εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα τοξινών. Αυτό είναι κάτι μοναδικό». Ο ίδιος ο Φρίντε, συγκινημένος, δηλώνει: «Αισθάνομαι καλά. Κάνω κάτι καλό για την ανθρωπότητα – και αυτό έχει σημασία για μένα. Είμαι περήφανος».