Οι εταιρείες προμήθειας υιοθέτησαν μια λογική «διόρθωσης» στις χρεώσεις τους με βάση τις αναμενόμενες διακυμάνσεις στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά την διαμόρφωση των τιμών των «πράσινων» τιμολογίων για τον Μάιο.
Αρχικά, η διατήρηση ή ακόμη και η αύξηση των χρεώσεων από τους προμηθευτές φαίνεται παράδοξη, δεδομένης της προηγούμενης τάσης όπου η μεταβολή των τιμών εξαρτάτο από τις αντίστοιχες διακυμάνσεις της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του προηγούμενου μήνα, που αντανάκλαται στις τιμές που ανακοινώνουν οι εταιρείες κάθε 1η του μήνα.
Πτώση στην τιμή χονδρικής, όχι όμως και στα τιμολόγια
Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου που μίλησαν στην «Ν», η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη και σχετίζεται με τον τρόπο που κάθε εταιρεία διαμορφώνει την χρέωση του «πράσινου» τιμολογίου.
Σημειώνεται ότι η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τον Απρίλιο έκλεισε στα 89,05€/MWh, ποσοστό 16% χαμηλότερο από τα 105,9€/MWh του Μαρτίου, χωρίς όμως αυτή η πτώση να επηρεάσει τις χρεώσεις των «πράσινων» τιμολογίων που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών.
Το φαινομενικά «παράδοξο» αφορά την προσπάθεια των εταιρειών να «απεγκλωβιστούν» από τη μαθηματική τους προσέγγιση, ώστε να προσαρμόσουν τις τιμές στα επίπεδα που αντανακλούν καλύτερα το πραγματικό κόστος του προμηθευτή, το οποίο όμως δεν περιορίζεται μόνο στις καθημερινές αγοροπωλησίες για την κάλυψη των πελατών τους.
Παράλληλα, η αναπροσαρμογή των τιμών —είτε με διατήρηση στα ίδια επίπεδα είτε με μικρές αυξήσεις— ενσωματώνει εκτιμήσεις για πιθανές αυξήσεις μέσα στον Μάιο, λόγω της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου για την ανανέωση αποθεμάτων στην Ευρώπη, αλλά και της εν γένει αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη.
Είναι γνωστό πως οι διακυμάνσεις στη τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζουν άμεσα τις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε αντίστοιχες αυξομειώσεις στις τιμές. Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει αυτή την προσέγγιση είναι το ιστορικό των προηγούμενων μηνών, κατά τους οποίους οι κυριότεροι πάροχοι προτίμησαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις της χονδρεμπορικής αγοράς προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις, γεγονός που διατήρησε κόστος στο τέλος της ημέρας.
Σταθερά τιμολόγια και ανταγωνισμός
Αν και η αγορά τείνει πλέον προς τα «σταθερά» τιμολόγια, με τον ανταγωνισμό να επικεντρώνεται στα «μπλε» προϊόντα, τα «πράσινα» συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση της παραγωγής για την αγορά συνολικά. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στέλεχος του κλάδου, «Δεν είναι βιώσιμο να πωλούμε κάτω του κόστους», με ανάλογη λογική να διέπει και τα σταθερά τιμολόγια, τα οποία μεταφράζουν τον αγώνα των εταιρειών για μερίδια αγοράς και πελατολόγιο.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις, οι τιμές των «πράσινων» τιμολογίων για τον Μάιο κυμαίνονται από 12,2 έως 17,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο όπου οι τιμές κυμάνθηκαν από 10,4 έως 17,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι χρεώσεις αυτού του μήνα συγκλίνουν γύρω από τα 14 με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με μικρότερες διαφορές μεταξύ της φθηνότερης και της ακριβότερης επιλογής. Η ελάχιστη τιμή έχει αυξηθεί κατά 17% σε σχέση με τον Απρίλιο, με παρόμοια αύξηση να παρατηρείται και στην μέγιστη τιμή.
Εν πάση περιπτώσει, η «στροφή» των καταναλωτών προς τα «μπλε» προϊόντα, όπως έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του 2024, συνεχίζεται και στους πρώτους μήνες του 2025, ασκώντας πίεση την αγορά να προσαρμόσει την εμπορική της πολιτική εν μέσω ενός «πολέμου τιμών», που μακροπρόθεσμα αναμένεται να οδηγήσει σε συγκέντρωση της αγοράς.