Ο Πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την κρίσιμη θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αναμένεται να παραστεί και ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η σύσκεψη γίνεται ύστερα από ένα σοβαρό περιστατικό στη Νομική Σχολή, όπου καθηγητές και φοιτητές περιγράφουν μια στοχοποιημένη επίθεση που θα μπορούσε να έχει μοιραίες συνέπειες. Οι Αρχές συγκεντρώνουν οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, καθώς και αποτυπώματα και γενετικό υλικό από τον πυροσβεστήρα που χρησιμοποίησαν οι δράστες.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την άμεση ανάγκη καταδίκης του περιστατικού, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ. Υπογραμμίζουν ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα στην καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς από το 2019 καταργήθηκε το άσυλο της ανομίας και πλέον δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Η κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοκόλλων ασφαλείας στα πανεπιστήμια, κάτι που αποτελεί ευθύνη των πρυτανικών αρχών. Σημειώνεται ότι η δημιουργία σχεδίων ασφαλείας θα είναι απόλυτη προτεραιότητα στο άμεσο μέλλον.
«Θα ακολουθήσουμε τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές» δηλώνει κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν απέδωσε»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραδέχθηκε μιλώντας στο Action24 ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική. «Η υλοποίηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν ήταν ορθή και οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεταφερθεί σε άλλες σημαντικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της βίας στα πανεπιστήμια. Η ειδική εγκληματικότητα επικεντρώνεται κυρίως σε μεγάλα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης» δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι απαιτούνται πρωτόκολλα και σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα εξεταστεί και η αστυνόμευση.
Προτάσεις μέτρων
Στις προτάσεις που εξετάζονται περιλαμβάνονται η ενίσχυση της παρουσίας φύλαξης στα πανεπιστήμια και η επέκταση της χρήσης καμερών.
Επιπλέον, συζητούνται πειθαρχικά μέτρα για φοιτητές και ιδρύματα. «Ένα αυστηρό πειθαρχικό πλαίσιο είναι αναγκαίο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσης των πανεπιστημίων στο νέο κανονιστικό πλαίσιο.
Επιπλέον, ο Μαρινάκης ανέφερε ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν σε εγκληματικές ενέργειες πρέπει να αντιμετωπιστούν αυστηρά, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας διαγραφής τους. «Η βαρύτητα των ποινών θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων» πρόσθεσε.