Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αντέτεινε σε μακροσκελή ανάρτησή του ότι η έκθεση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης «αναβλύζει ανακρίβειες», με αφορμή την κατάταξη της Ελλάδας σχετικά με την Ελευθερία του Τύπου από τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».
Επιπλέον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων».
«Η απελπισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι, για να σωθούν πολιτικά, συκοφαντούν την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Στην ανάρτησή του, εξήγησε ότι δεν κάνει αυτή την αναφορά ως απάντηση σε ένα κόμμα «που χάνει έδαφος δημοσκοπικά», αλλά γιατί θεωρεί χρέος του να αποκρούσει άλλη μια προσπάθεια διάδοσης ψευδών ειδήσεων κατά της χώρας.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε:
«Υπάρχει παραπλανητική αναφορά ότι «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εποπτεύει τα δημόσια ΜΜΕ», ενώ η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπόκεινται σε πολιτική ή επιχειρησιακή εποπτεία. Αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης ασκεί θεσμική εποπτεία, περιορισμένη σε διοικητικά και διαδικαστικά θέματα. Οι διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ επιλέγεται με διαφανή διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που θεσπίστηκε από την Κυβέρνησή μας, και δεν αναγνωρίζεται στην έκθεση.»
«Μία από τις μεγαλύτερες ανακρίβειες είναι η δήλωση ότι τροποποίηση νόμου του 2023 αύξησε τον κίνδυνο φυλάκισης δημοσιογράφων για δυσφήμιση. Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε το αδίκημα της απλής δυσφήμισης, αυξάνοντας τη νομική προστασία των δημοσιογράφων, οι οποίοι διώκονται πλέον μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, κάτι πιο δύσκολο να αποδειχθεί.»
Η αναφορά στη «συχνή χρήση βίας από την αστυνομία» επίσης παραλείπει ότι πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση της «Πλατφόρμας για την Προώθηση της Προστασίας της Δημοσιογραφίας και της Ασφάλειας των Δημοσιογράφων» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δείχνει πτώση των «ειδοποιήσεων» απειλών για δημοσιογράφους στην Ελλάδα κατά 80% από το 2022.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι γίνεται αναφορά σε «επιθέσεις κατά δημοσιογράφων του αθλητικού χώρου», αλλά η έκθεση δεν αναγνωρίζει ότι αυτή η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε επιβαρυντική περίσταση για εγκλήματα και απειλές βίας σε βάρος τους.
«Τέλος, αναφέρεται ότι δήθεν “Η Task Force έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής”, κάτι που είναι εντελώς ανακριβές. Η Task Force για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων λειτουργεί ως ολοκληρωμένος θεσμός, με καθορισμένο μηχανισμό διαβούλευσης και συμμετοχής επαγγελματικών ενώσεων, αστυνομίας και δημοσιογράφων. Δρα με τακτικές συνεδριάσεις και θεσμικά αποτελέσματα που αναγνωρίζονται από τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι η μόνη αλήθεια όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ αποτυπώνεται ετησίως στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, η οποία περιλαμβάνει ειδική αναφορά στα ΜΜΕ. «Στην τελευταία Έκθεση για το Κράτος Δικαίου το 2024, η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι πολύ θετική, αναγνωρίζοντας την ανταπόκριση της χώρας μας στις συστάσεις της Επιτροπής σε προηγούμενες εκθέσεις.»
«Ειδικά για τα ΜΜΕ, σημειώνονται βήματα προόδου στον τομέα της διαφάνειας και της ρύθμισης της λειτουργίας τους, καθώς και η προστασία της ελευθερίας του λόγου, όπως και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που χαιρετίζεται από όλες τις ενώσεις δημοσιογράφων» προσέθεσε.