Μια νέα διαδήλωση από Τουρκοκύπριους πραγματοποιείται στην κατεχόμενη Λευκωσία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πρόσφατη απόφαση για την έγκριση της μαντίλας σε δημόσια λύκεια. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης καταδικάζουν την εξέλιξη, υποστηρίζοντας τις κοσμικές παραδόσεις της περιοχής.
Περισσότερα από 100 συνδικάτα έχουν απευθύνει κάλεσμα για γενική απεργία, ζητώντας την ανάκληση του νέου μέτρου. Προγραμματίζεται επίσης διαδήλωση το απόγευμα στην κατεχόμενη περιοχή της Λευκωσίας.
Τον Μάρτιο, το “υπουργικό συμβούλιο” της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου προχώρησε σε αλλαγές στον σχολικό πειθαρχικό κώδικα, επιτρέποντας τη χρήση χιτζάμπ στα λύκεια, ενώ τα γυμνάσια θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα το εφαρμόσουν.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η μαντίλα, εφόσον επιλέγεται να φορεθεί, πρέπει να είναι απλή, μονόχρωμη και να ταιριάζει με τη σχολική στολή.
«Υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και επιλογές», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε τηλεοπτική εκπομπή.
Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικούς και συνδικάτα, μετά από ένα περιστατικό σε σχολείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου απαγορεύτηκε σε μια μαθήτρια η είσοδος λόγω της χιτζάμπ της.
Στο βίντεο, το κορίτσι εμφανίζεται με έναν μπλε μαντήλι και βρίσκεται σε έντονη συζήτηση με τους διευθυντές του σχολείου, ενώ άλλοι μαθητές εισέρχονται στην τάξη.
Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πολιτικοποιεί το εκπαιδευτικό σύστημα και απειλεί τις κοσμικές αξίες. Ο Μπουράκ Μαβίς, επικεφαλής του σωματείου εκπαιδευτικών, τόνισε ότι η εξαίρεση για θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία έρχεται σε αντίθεση με τον κοσμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
«Τα άτομα κάτω των 18 δεν μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η απόφαση για τη μαντίλα επιλέγεται ελεύθερα», πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τις διαδηλώσεις.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στην κατεχόμενη Λευκωσία τον προηγούμενο μήνα, με την υποστήριξη ηγετών του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικαντικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), και άλλων αριστερών κομμάτων.
Ο Τουφάν Ερχουρμάν, ηγέτης του CTP, δήλωσε στο Facebook ότι η νέα ρύθμιση θα προκαλέσει κοινωνική συζήτηση και αντιπαραθέσεις γύρω από την κοσμική εκπαίδευση και τις ατομικές ελευθερίες.
Οι Τουρκοκύπριοι είναι κυρίως μουσουλμάνοι, αλλά πολλές φορές εκφράζουν μια εκκοσμικευμένη προσέγγιση του Ισλάμ.