Οι τέσσερις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι ΓΕΚ Τέρνα, Aktor, Άβαξ και Μέτκα (Metlen) λειτουργούν βάσει της λογικής της παροιμίας «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
Αν και έχουν σημαντικό ανεκτέλεστο έργων περίπου 16,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία για το 2024), οι όμιλοι αυτοί, εμπνευσμένοι από την εμπειρία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, φροντίζουν να διασφαλίσουν συνεχιζόμενες και σταθερές ροές εσόδων μέσα από έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ.
Οι κινήσεις της Aktor
Στο πνεύμα αυτό, ο Όμιλος Aktor υπέγραψε μια δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της Άκτωρ Παραχωρήσεις από την Ελλάκτωρ, μια σημαντική κίνηση που σχηματίζει το νέο τοπίο στην κατασκευαστική αγορά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, χαρακτήρισε τη συμφωνία «καταλυτικής σημασίας» για τον Όμιλο, επισημαίνοντας ότι εξασφαλίζει χρηματοροές 500 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτό το νέο χαρτοφυλάκιο, μαζί με τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, τα συνολικά ποσά φτάνουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σταθερά έσοδα για την επόμενη δεκαετία και προστατεύοντας την Aktor από τις επιπτώσεις πιθανών downturns στην παραδοσιακή κατασκευαστική αγορά.
Στη βάση αυτή, η εξαγορά θα βοηθήσει τον Aktor να επιτύχει στόχο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 40 εκατομμυρίων ετησίως το 2030 ήδη από το 2025, με την απόδοση του κεφαλαίου που διατίθεται σε μετρητά να εκτιμάται στο 10% με 14%.
«Δημιουργούμε το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα,» ανέφερε ο Εξάρχου, προσθέτοντας ότι διαπραγματεύονται την εξαγορά της συμμετοχής του Aktor σε επιπλέον δύο παραχωρήσεις, με μία από αυτές πιθανό να κλείσει εντός Μαΐου.
Παραμένει να δούμε αν οι παραχωρήσεις που εξετάζουν είναι οι σημαντικότερες, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) ή η Αττική Οδός, οι οποίες αναμένονται να υπογραφούν εντός του μήνα, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Χρίστο Δήμα.
H αξία της εξαγοράς της Άκτωρ Παραχωρήσεις ανέρχεται σε 367 εκατομμύρια ευρώ, με ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων 187 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τη λήψη των ταμειακών διαθέσιμων (57 εκατομμύρια), το καθαρό τίμημα φτάνει τα 123 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Aktor θα εξασφαλίσει αυτά τα ποσά μέσω δανεισμού (non-recourse) και από πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνολικά, μετά την εξαγορά, ο Όμιλος Aktor θα έχει 14 έργα ΣΔΙΤ και Παραχώρησης, εκ των οποίων 7 είναι σε λειτουργία, 2 σε φάση κατασκευής, και 4 είναι προτιμητέοι ανάδοχοι.
Τα έργα της ΓΕΚ Τέρνα
Ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα παραμένει ηγέτης στις παραχωρήσεις, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του έργα όπως η Αττική Οδός, ο ΒΟΑΚ και η Εγνατία Οδός, με την εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάληψης της παραχώρησης έως το τέλος του έτους, αν ολοκληρωθούν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα από το Δημόσιο.
Μόνο το 2024, οι συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ του ΓΕΚ Τέρνα φτάνουν περίπου τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον ΒΟΑΚ να είναι η κύρια πρόταση (2 δισεκατομμύρια που δεν περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν ανεκτέλεστο του Ομίλου). Ο Όμιλος προβλέπει διπλασιασμό των προσαρμοσμένων EBITDA έως το 2028, φτάνοντας τα 800 με 900 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό θα προέλθει από τις συμβάσεις παραχώρησης της Αττικής Οδού, της Εγνατίας, της ενεργειακής μονάδας στην Κομοτηνή και μελλοντικά από επενδύσεις στο νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης και το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό.
Τα έσοδα από τις παραχωρήσεις του ΓΕΚ Τέρνα πέρυσι αυξήθηκαν κατά 48,5%, φτάνοντας τα 337,9 εκατομμύρια ευρώ, με τον τομέα αυτό να συμβάλλει περίπου το 60% της λειτουργικής κερδοφορίας.
Οι στόχοι του Άβαξ
Η διοίκηση του Άβαξ επιδιώκει την ενίσχυση στον τομέα των παραχωρήσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου, Χρήστο Ιωάννου, και τον εντεταλμένο σύμβουλο, Αντώνη Μιτζάλη, στόχος είναι οι δραστηριότητες εκτός κατασκευής να αποφέρουν μέσα σε πέντε χρόνια το 40% του συνολικού EBITDA. Οι εκτιμήσεις των εσόδων από τις παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ του Άβαξ είναι περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.
Στα έργα ΣΔΙΤ που διεκδικούν περιλαμβάνονται δύο οδικά έργα συνολικής αξίας περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ και δύο κτιριακά έργα, όπως η μετεγκατάσταση φυλακών Κορυδαλλού και η δημιουργία κυβερνητικού πάρκου.
Ο τρίτος πυλώνας της Metlen
Ο τομέας υποδομών και παραχωρήσεων αναδεικνύεται ως τρίτος σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για τη Metlen, που στοχεύει σε μερίδιο 20-25% στα ΣΔΙΤ, αναμένοντας μέση απόδοση 15% από τον τομέα παραχωρήσεων.
Έχει αναλάβει έργα όπως το Flyover στη Θεσσαλονίκη, οι βιοκλιματικές σχολικές μονάδες και το αρδευτικό πρόγραμμα της Θεσσαλίας.