Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει στην πρώτη έγκριση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η ενέργεια υποδηλώνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για τα ορυκτά, που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, μπορεί να λειτουργήσει ως ορμητήριο για νέες αποστολές όπλων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη εγκρίνει αίτημα για άδεια εξαγωγής στρατιωτικού υλικού και υπηρεσιών συνολικής αξίας τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση προς την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου. Αν εγκριθεί, θα είναι η πρώτη τέτοια άδεια από την στιγμή που ο Τραμπ είχε αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δήλωσή του την Πέμπτη, συνέδεσε αυτή την εξέλιξη με τη συμφωνία για τα ορυκτά, χαρακτηρίζοντας την συνάντηση με τον Τραμπ που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Πάπα, ως ιστορική.
«Έχουμε ήδη το πρώτο αποτέλεσμα της συνάντησής μας στο Βατικανό, γεγονός που την καθιστά πραγματικά σημαντική. Αναμένουμε και άλλες εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου βιντεοσκοπημένου μηνύματος του.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πραγματικά ισότιμη», σημειώνοντας ότι προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην ουκρανική οικονομία.
Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, μιλώντας από το Κίεβο, επεσήμανε ότι αυτή η πρόοδος από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνεπάγεται άμεσες αποστολές συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, αλλά ανοίγει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις σχετικά με στρατιωτικές προμήθειες.
«Δεν υπάρχει άμεση δέσμευση για συγκεκριμένα όπλα, αλλά αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για παράλληλες συζητήσεις για την αγορά όπλων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ανοιχτές σε αυτές τις όποιες συνομιλίες».
Η συμφωνία για τα ορυκτά υπογράφηκε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρίντενκο, και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία μέσα σε μια εβδομάδα.
Ακολουθώντας τη συμφωνία, οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτείται από άδειες εκμετάλλευσης κρίσιμων ορυκτών, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Μετά από μια περίοδο κατά την οποία ο Τραμπ είχε σκληρή στάση απέναντι στην Ουκρανία και φαινόταν πιο ευνοϊκός προς τη Ρωσία, οι αρχές στο Κίεβο αισιοδοξούν ότι η δυναμική της διμερούς σχέσης μπορεί να αλλάξει.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία για τα ορυκτά τροποποιήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στα συμφέροντα της Ουκρανίας.
«Είναι πλέον πραγματικά ισότιμη και επιτρέπει νέες επενδύσεις στην Ουκρανία», ανέφερε.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας εξαιρεί ρητά τα κονδύλια που είχαν δοθεί στο παρελθόν στην Ουκρανία για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία ο Τραμπ είχε επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία να ανακτήσει. Προβλέπει επίσης ότι η εφαρμογή της δεν θα εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα έχουν μονοπωλιακή θέση στις επενδύσεις, αλλά ότι θα συμμετέχουν σε διαφανείς και ανταγωνιστικές διαδικασίες.