Ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης, δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στον σιδηροδρομικό τομέα, ακολουθώντας το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία με τους 57 θανόντες στα Τέμπη.
Ο κ. Γραμματίδης παρουσιάζει 12 βασικά βήματα του «οδικού χάρτη» για την πλήρη αναμόρφωση του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Η τραγική απώλεια που προκλήθηκε από το δυστύχημα στα Τέμπη, οι σοβαρές συνέπειες των καιρικών φαινομένων “Daniel” και “Elias” στις υποδομές της Θεσσαλίας του σιδηροδρομικού δικτύου, οι ενδείξεις του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, οι μαζικές διαδηλώσεις και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συνολική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού τομέα της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός και η άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου αποτελούν μονόδρομο.»
Ακολούθως, παρουσιάζει τα βήματα αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης:
«1. Άμεση ενεργοποίηση της νέας εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΕ», με οριστικοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου και διακρατική συμφωνία για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου, των θέσεων και ρόλων του οποίου προβλέπει ήδη το Οργανόγραμμα της νέας εταιρείας.
- Η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΕ» οφείλει να αναλάβει την αποκατάσταση του δικτύου, αντί του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, για να διασφαλίσει καλύτερο συντονισμό και ποιοτική ολοκλήρωση του έργου το ταχύτερο δυνατό.
- Στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών θα πρέπει να δημιουργηθεί θέση Αναπληρωτή Υπουργού ή Υφυπουργού, αποκλειστικά για τον σιδηρόδρομο και τα μέσα σταθερής τροχιάς, με δικαίωμα υπογραφής.
- Σύσταση Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Συντονισμού (Task Force) υπεύθυνης για την αυστηρή εποπτεία της ανασυγκρότησης του ελληνικού σιδηροδρόμου, που θα αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου για την ασφαλή λειτουργία του.
- Τροποποίηση του νόμου 4412 περί δημοσίων συμβάσεων για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπρασιών κατασκευών σιδηροδρομικών έργων λόγω επείγοντος χαρακτήρα και σημασίας των σιδηροδρομικών μεταφορών για την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.
- Απόλυτη προτεραιότητα στα έργα που αφορούν τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με στόχο ολοκλήρωσής τους εντός του πρώτου τριμήνου του 2027. Αν και πρόκειται για δύσκολο έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρείται εφικτό με την εφαρμογή των προτάσεων αυτού του χάρτη. Αυτό το έργο περιλαμβάνει και την αποκατάσταση ζημιών στους κάθετους άξονες Λάρισας-Βόλου και Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας.
- Για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών και την εφαρμογή των απαιτούμενων τεχνικών μέσων, προτείνεται είτε η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη (πλην προαστιακών γραμμών) είτε η μείωση της συχνότητας δρομολογίων. Η λειτουργία των εμπορευματικών μεταφορών μπορεί να συνεχιστεί χωρίς μείωση δρομολογίων αλλά σε ώρες που δεν θα εμποδίζουν την εκτέλεση των έργων. Για να γίνουν οι ανωτέρω τροποποιήσεις, είναι αναγκαία η συνεργασία με την Hellenic Train και τις άλλες εταιρείες μεταφορών εμπορευμάτων.
- Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης των Αυτόματων Σιδηροδρομικών Ισόπεδων Διαβάσεων στη Β. Ελλάδα, που τροφοδοτούν συχνά ατυχήματα.
- Εκπόνηση και έναρξη έργων αποκατάστασης του τμήματος Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης του δικτύου, ώστε να καλυφθεί η Δράμα, η Ξάνθη, και η Καβάλα μέχρι την 31/12/2028. Η Διεύθυνση Έργων της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΕ» θα πρέπει να προχωρήσει σε κατάτμηση του έργου και ανάθεση σε διάφορους εργολάβους, με στόχο τη διασύνδεση σημαντικών υποδομών, όπως λιμάνια και ΒΙΠΕ, με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
10. Απλοποίηση και επιτάχυνση της πρόσληψης προσωπικού στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΕ» και καθιέρωση οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων με στόχο την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
11. Άμεση εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB), που προήλθε από πρωτοβουλία στην Προεδρία μου και προβλέπει τη βελτίωση της τεχνογνωσίας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΟΣΕ σύμφωνα με τις ανάγκες των σιδηροδρομικών ειδικοτήτων και τη πρακτική μετεκπαίδευση του προσωπικού στη Γερμανία.
12. Προμήθεια καταγραφικών συρμών για τον έλεγχο της σιδηροδρομικής υποδομής και των ηλεκτροδοτήσεων.
Η ανακοίνωση του κ. Γραμματίδη ολοκληρώνει: «Από την εμπειρία μου ως τ. Προέδρου του ΟΣΕ, πιστεύω ακράδαντα ότι η πιστή τήρηση των βημάτων του «Οδικού Χάρτη» (όπως είναι η πλήρης λειτουργία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης) είναι προϋπόθεση για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρομικού τομέα. Στόχος είναι η Ελλάδα να αποκτήσει έναν σύγχρονο σιδηρόδρομο που θα εντάσσεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα, διασφαλίζοντας τη ασφαλή μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τη στρατηγική της μετατροπής της χώρας σε διεθνή κόμβο μεταφορών.
Εν ολίγοις, η υιοθέτηση και εφαρμογή του «Οδικού Χάρτη» όπως περιγράφεται παραπάνω είναι η μοναδική οδός για να κλείσουμε την πληγή από την τραγωδία και να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή. Δεν υφίσταται άλλος τρόπος.»