Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε μόλις δύο ημέρες από τις σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που σχετίζονται με τη νέα ισλαμιστική ηγεσία της Συρίας και τους Αλαουίτες μαχητές στα παράλια της χώρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι απώλειες περιλαμβάνουν 745 άμαχους, 125 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 148 υποστηρικτές της κυβέρνησης.
Ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, επικεφαλής του οργανισμού, ανέφερε ότι η σφαγή στις πόλεις Τζάμπλε, Μπάνιας και τις γύρω περιοχές είναι «η πιο σοβαρή έκρηξη βίας από την αρχή του 13ετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία».
Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν «γυναίκες και παιδιά της αλαουιτικής μειονότητας», πρόσθεσε.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, δήλωσε σε αραβικά ΜΜΕ την Κυριακή ότι οι εξελίξεις είναι «αναμενόμενες προκλήσεις», καθώς οι μάχες συνεχίζονται.
Την Πέμπτη, οι νέες ισλαμιστικές Αρχές εκκίνησαν μια επιχείρηση καταστολής κατά μίας «υπό διαμόρφωση εξέγερσης» μετά από φονικές επιθέσεις από αντάρτες που συνδέονται με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας της Συρίας, «πολλές δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας» έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών με τους μαχητές.
Οι αρχές παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν «παραβιάσεις» από πολίτες και μαχητές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι οποίοι «είτε υποστήριζαν τις επίσημες δυνάμεις ασφαλείας είτε εκμεταλλεύονταν το χάος για να διαπράξουν εγκλήματα».
Το Σάββατο, πηγή του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στα κρατικά ΜΜΕ ότι «όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στα παράλια έχουν αποκλειστεί» προκειμένου να περιοριστούν οι παραβιάσεις και να επανέλθει η ηρεμία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στις παραλιακές πόλεις για να επιβάλουν την τάξη. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης που έχει συσταθεί για τη παρακολούθηση των παραβιάσεων θα παραπέμπει όποιον δεν υπακούει στις εντολές της στρατιωτικής διοίκησης σε στρατοδικείο».
Η κλίμακα της βίας και οι αναφορές για εκτελέσεις δεκάδων Αλαουιτών ανδρών σε ένα χωριό εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της ισλαμιστικής ηγεσίας να διοικήσει με συμπεριληπτικό τρόπο.
Δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για την ικανότητα του νέου καθεστώτος να εγγυηθεί την προστασία όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.
Ο Άσαντ ανατράπηκε τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας δεκαετίες δυναστικής εξουσίας που συνοδεύτηκαν από καταστολή και βίαιο εμφύλιο πόλεμο.
Παρά την υποστήριξή του στην επιχείρηση καταστολής, ο προσωρινός πρόεδρος Αχμέντ αλ Σάρα προειδοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας να «μην υπερβούν τα όρια».
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Παρασκευή το βράδυ, δήλωσε: «Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να επιτρέψουν σε κανέναν να υπερβάλλει στην αντίδρασή του… γιατί αυτό που μας διαφοροποιεί από τον εχθρό μας είναι η δέσμευσή μας στις αξίες μας».
Πρόσθεσε επίσης ότι «όταν εγκαταλείπουμε την ηθική μας, εμείς και ο εχθρός μας καταλήγουμε να βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά» και υπογράμμισε ότι οι άμαχοι και οι αιχμάλωτοι δεν πρέπει να υποστούν κακομεταχείριση.
Πληροφορίες από: Reuters