Στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβε χώρα μια σημαντική συνάντηση με πρωταγωνιστές της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για την παραγωγή αμυντικών συστημάτων “made in Greece” καθώς και για την επιδίωξη μεριδίου από τις ευρωπαϊκές αμυντικές προμήθειες. Επιπλέον, ιδρύθηκε η Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, η οποία θα υπόκειται άμεσα στον Πρωθυπουργό.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Την περασμένη Πέμπτη, 24 Απριλίου, 14 πρόεδροι εταιρειών και Ενώσεων της αμυντικής βιομηχανίας και ναυπηγικής παρουσίασαν τις απόψεις τους στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.30 το μεσημέρι.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, καθώς και άλλοι υπουργοί και στρατιωτικοί επιτελείς, δείχνοντας τη σημασία που δίνεται στο θέμα.
Ο στόχος της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των προθέσεων της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας για πιθανές συνεργασίες σχετικά με αμυντικά προγράμματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του προεδρεύοντος της ΕΑΒ Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε καινοτόμα προγράμματα όπως ο ΑΡΧΥΤΑΣ και ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή προηγμένων τεχνολογικά συστημάτων.
Από την πλευρά του, ο Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, πρότεινε συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την υπουργική υποστήριξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και την παραγωγή ενός Εθνικού Πλοίου, ικανό προς εξαγωγή.
Ο Ξενοκώστας ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη στήριξή της και επισήμανε την ανάγκη επενδύσεων για να μετατραπούν τα ναυπηγεία της χώρας σε ανταγωνιστικά κέντρα τεχνολογίας.
Η ONEX έχει καταθέσει προτάσεις για τη δημιουργία μίας βιομηχανίας αμυντικής ναυπηγικής που θα διασφαλίσει την αυτονομία της χώρας, εκφράζοντας την πρόθεση συνεργασίας με όλους τους φορείς για την εδραίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Η κυρίαρχη στόχευση παραμένει η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας μέσω συνεργασιών με τον εργατικό τομέα, αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διασφάλιση της εθνικής άμυνας.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πόσο σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Γιώργου Προκοπίου, προεδρεύοντα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος τόνισε τις θετικές συνεργασίες με τον Ξενοκώστα και τις επενδύσεις για αναγέννηση των ναυπηγείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αξιολογήθηκε θετικά από την κυβέρνηση, καθώς υπήρξε διάθεση συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων αμυντικών εταιρειών της χώρας, μιμούμενοι χώρες με αναγνωρίσιμη ναυπηγική βιομηχανία.
Επιπλέον, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής του ομίλου EFA, επισήμανε τη σημασία της διεθνούς προώθησης των ελληνικών αμυντικών συστημάτων παράλληλα με τη συμμετοχή στο εσωτερικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Αυτή η συνάντηση αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την αποτύπωση προθέσεων στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για συνεργασία στην αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.
Σαν πρότυπο το Λευκό Οίκο
Η απόφαση για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενισχύει τη στρατηγική αυτή με στόχο την κεντρική λήψη αποφάσεων σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την Εθνική Ασφάλεια.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας αποκτά σημαντικό ρόλο, με καθήκοντα που περιλαμβάνουν το συντονισμό και την υποστήριξη κυβερνητικών δράσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Στο επίκεντρο, θα είναι η λειτουργία του ΚΥΣΕΑ με σκοπό την υποστήριξη και παρακολούθηση αποφάσεων σε στρατηγικά ζητήματα, με στόχο την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.
Ο τελικός στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 25%, με την Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων να εκφράζει τη διάθεση να αναλάβει το 70% των κατασκευαστικών έργων.