Το κάλιο είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η ενυδάτωση, οι μυϊκές συσπάσεις και η υγεία της καρδιάς και των νεφρών. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η σωστή πρόσληψη καλίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου σύμφωνα με τους ειδικούς
Σύμφωνα με το UCLA Health, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου είναι:
Άνδρες (19+): 3.400 mg
Γυναίκες (19+): 2.600 mg
Έγκυες: 2.900 mg
Θηλάζουσες: 2.800 mg
5 φρούτα πλούσια σε κάλιο εκτός από τις μπανάνες
Αν και οι μπανάνες είναι γνωστές για την περιεκτικότητά τους σε κάλιο (420 mg ανά μέτρια μπανάνα), υπάρχουν και άλλα φρούτα πλούσια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Ακολουθούν πέντε φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου:
- Δαμάσκηνα
- Ακτινίδια
- Πεπόνι
- Γκρέιπφρουτ
- Βερίκοκα
Δαμάσκηνα (707 mg ανά φλιτζάνι, χωρίς κουκούτσια)
Αυτά τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή καλίου και συμβάλλουν στην καλή πέψη. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα, να τα προσθέσετε στη βρώμη σας ή να τα ενσωματώσετε σε smoothies για μια φυσική ενέργεια.
Ακτινίδια (562 mg ανά φλιτζάνι, σε φέτες)
Πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, είναι ιδανικά για σνακ. Δε χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε—απλά πλύντε τα και απολαύστε τα με τη φλούδα για επιπλέον φυτικές ίνες. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε γιαούρτι ή φρουτοσαλάτες.
Πεπόνι (473 mg ανά φλιτζάνι, σε κύβους)
Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κάλιο, το πεπόνι αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα δροσερό σνακ. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με λίγο μέλι και χυμό λάιμ για επιπλέον γεύση.
Γκρέιπφρουτ (332 mg ανά μισό φρούτο)
Δροσερό και αναζωογονητικό, το γκρέιπφρουτ είναι μια καλή πηγή καλίου, καθώς και βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Μπορείτε να το καταναλώσετε με κουτάλι ή να το προσθέσετε σε σαλάτες για μια πικάντικη πινελιά.
Σημαντική προειδοποίηση: Εάν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.
Βερίκοκα (259 mg ανά 3 φρέσκα βερίκοκα)
Αυτά τα μικρά φρούτα είναι γεμάτα θρεπτικά στοιχεία. Πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, μπορείτε να τα καταναλώσετε φρέσκα ή αποξηραμένα, ή να τα χρησιμοποιήσετε σε σπιτική μαρμελάδα.
Αν και οι μπανάνες είναι ίσως οι πιο γνωστές πηγές καλίου, υπάρχουν πολλές άλλες. Για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, δοκιμάστε δαμάσκηνα, βερίκοκα, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ ή πεπόνι. Η ποικιλία αυτών των φρούτων θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους καθημερινούς σας στόχους για την πρόσληψη καλίου ενώ προσθέτετε γεύση στη διατροφή σας.