Οι New York Times ισχυρίζονται: «Το μυστικό όπλο της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας στρατός βιομηχανικών ρομπότ που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη».
Με το πρόγραμμα «Made in China 2025», το Πεκίνο επιδιώκει να αναμορφώσει ριζικά τον τομέα της μεταποίησης, και αυτή η μεταμόρφωση είναι ήδη σε εξέλιξη χάρη στα ρομπότ.
«Η αυτοματοποίηση των εργοστασίων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δασμών. Σε όλη την Κίνα, πραγματοποιούνται σημαντικές ανακαινίσεις σε εργοστάσια, με μηχανικούς και ηλεκτρολόγους να εργάζονται σκληρά για την εγκατάσταση ρομπότ, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση κόστους, στην βελτίωση ποιότητας προϊόντων και στη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στις εξαγωγές», αναφέρουν Ευρωπαίοι παράγοντες της αγοράς.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής αναφέρει ότι η Κίνα διαθέτει περισσότερα ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους στον τομέα της μεταποίησης από οποιαδήποτε άλλη χώρα, εκτός από τη Νότια Κορέα και τη Σινγκαπούρη.
«Ενώ οι Δυτικοί ηγέτες επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως οι σχέσεις Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν και η παρακολούθηση των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, η Κίνα προχωρά με το φιλόδοξο στρατηγικό της σχέδιο: Made in China 2025», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Το πρόγραμμα Made in China 2025
Το «Made in China 2025» ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, ακολουθώντας την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», και ήδη από τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Η κυβέρνηση του Σι στοχεύει σε μια επανάσταση της εθνικής οικονομίας μέσω υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας και της μετατροπής του «παγκόσμιου εργοστασίου» στη βιομηχανία 4.0.
Τα ανθρωποειδή ρομπότ γίνονται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμα, εμφανίζοντας δραστηριότητες σε εργοστάσια, ενώ συμμετέχουν και σε δημόσιες εκδηλώσεις όπως η κινεζική Πρωτοχρονιά. Αυτές οι παρουσίες αποτελούν τις απτές εκδηλώσεις του σχεδίου Made in China 2025.
Η Κίνα ηγείται στη βιομηχανία ρομποτικής και ήδη από πέρυσι έχει κατασκευάσει σχεδόν 100 προϊόντα ρομπότ με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη, κατακτώντας το 70% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με αναφορά του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών.
Ο Ντου Γκουάνγκντα, αξιωματούχος του Υπουργείου, δήλωσε ότι οι προοπτικές για τη ρομποτική βιομηχανία της Κίνας είναι πολύ υποσχόμενες, καθώς η Κίνα είναι η μοναδική χώρα με μια ολοκληρωμένη βιομηχανική αλυσίδα για την παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ.
Ανθρωποειδή ρομπότ
Στο πρόσφατο φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Αγώνες Ρομποτικής Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη συμμετοχή πάνω από 100 εταιρειών. Τα ρομπότ διαγωνίστηκαν σε 10 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών προκλήσεων και σεναρίων διάσωσης.
Τα κινεζικά ανθρωποειδή ρομπότ διαθέτουν πλέον ικανότητες βάδισης, τρεξίματος και ορθοστασίας παρόμοιες με αυτές των διεθνών ανταγωνιστών τους. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στους αλγόριθμους ελέγχου κίνησης έχουν βελτιώσει σημαντικά την ισορροπία και τη σταθερότητα των ρομπότ.
Οι κινεζικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματά τους στον τομέα παραγωγής για να κερδίσουν διαφοροποιημένα πλεονεκτήματα στους τομείς της εγχώριας παραγωγής εξαρτημάτων και της συλλογής δεδομένων για την εκπαίδευση ρομπότ.
Η ενσωματωμένη αγορά τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα φτάνει τα 58 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2027, σύμφωνα με μελέτη του Head Leopard Shanghai Research Institute.
Κορυφή ενός μεγαλύτερου παγόβουνου
Τα βιομηχανικά ρομπότ αποτελούν μόνον την κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η αυτοματοποίηση ενισχύεται από κυβερνητικές πρωτοβουλίες και τεράστιες επενδύσεις. Υπάρχει ήδη εθνικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ρομποτική και άλλες προηγμένες τεχνολογίες.
Οι κρατικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα δάνεια στη ρομποτική βιομηχανία κατά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, χρηματοδοτώντας νέα εργοστάσια και μηχανήματα. Κάθε χρόνο, περίπου 350.000 μηχανολόγοι μηχανικοί αποφοιτούν στα κινεζικά πανεπιστήμια, αριθμός πολύ υψηλότερος από τους 45.000 που αποφοιτούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το Πεκίνο στοχεύει να διατηρήσει την κυριαρχία του στη μαζική παραγωγή, αντικαθιστώντας εργαζόμενους με ρομπότ», λένε παράγοντες της αγοράς.
Ο Χε Λιάγκ, CEO της Yunmu Intelligent Manufacturing, δήλωσε ότι ο επόμενος στόχος είναι να μετατραπεί η ρομποτική σε μια ανεξάρτητη βιομηχανία, παρόμοια με τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.