Με την αποκάλυψη της πολυσέλιδης δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών, η Βουλή περνά σε μια από τις πιο αντίξοες και θεσμικά κρίσιμες περιόδους της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, για το πολύνεκρο ατύχημα φέρνει στην επιφάνεια ένα νέο κύμα πολιτικής έντασης, που ενδέχεται να οξύνει ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την παραλαβή της δικογραφίας, που έχει περίπου 60.000 σελίδες, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο και τον χρόνο πρόσβασης των κοινοβουλευτικών ομάδων στα έγγραφα. Για να αποτραπεί συνωστισμός, όπως στην υπόθεση Novartis, μελετάται η δημιουργία ειδικού ψηφιακού χώρου με υπολογιστές, για να διευκολυνθεί η μελέτη του υλικού από περισσότερους βουλευτές ταυτόχρονα.
Η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία του φακέλου, ενώ η πιθανότητα απόδοσης κακουργηματικών ευθυνών θα επηρεάσει τη στάση της κυβέρνησης. Η προσωπική επιλογή του Κώστα Αχ. Καραμανλή θα είναι κρίσιμη για το αν θα επιλέξει την απευθείας παραπομπή ή τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής με εξετάσεις μαρτύρων.
Η κυβέρνηση επενδύει στο «μοντέλο Τριαντόπουλου» – Επιμένει σε θεσμικές διαδικασίες
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δείχνει καθαρή προτίμηση στην «απευθείας παραπομπή στον φυσικό δικαστή». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέδειξε αυτή την επιλογή ως ένδειξη θεσμικής σοβαρότητας και εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη. «Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι ένας πολιτικός και θεσμικός οδηγός. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του αθώο έχει κάθε λόγο να παρουσιαστεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή και να δικαιωθεί από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», ανέφερε, αφήνοντας υπαινιγμούς για τις επιλογές της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν είναι χωρίς κινδύνους για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, που παραιτήθηκε αμέσως μετά την τραγωδία, θεωρείται από την αντιπολίτευση κεντρικό πρόσωπο της έρευνας, ενώ στελέχη της ΝΔ ανησυχούν για την πολιτική ζημιά που μπορεί να προκληθεί από μια κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον του.
Σε τροχιά Προανακριτικής το ΠΑΣΟΚ – Ενστάσεις και φόβοι για συγκάλυψη
Ήδη, τα πρώτα σημάδια πολιτικής αντιπαράθεσης είναι ορατά. Το ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφές ότι δεν θα ακολουθήσει «ήπιες λύσεις» και ετοιμάζει πρόταση για την ίδρυση Προανακριτικής Επιτροπής, την οποία μπορεί να στηρίξει μόνο με τους 30 βουλευτές του, απορρίπτοντας τη συνεργασία με άλλα κόμματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, δήλωσε ότι η απευθείας παραπομπή, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου, είναι απαράδεκτη: «Υπάρχουν διαρροές που υποδεικνύουν σοβαρά επιβαρυντικά στοιχεία κατά του κ. Καραμανλή. Πρέπει όμως να είμαστε θεσμικά υπεύθυνοι και να αναλύσουμε τη δικογραφία προσεκτικά. Δεν θα γίνουμε μέρος συγκάλυψης».
«Σκληρό ροκ» και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Γρηγόρη Θεοδωράκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέσεις συγκάλυψης, προειδοποιώντας ότι η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει βιαστικά ή με διαδικασίες fast track. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ χαρακτήρισε «πρόκληση» την πιθανότητα πρόωρης παραπομπής για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.
Η Πλεύση Ελευθερίας ακολουθεί σκληρή γραμμή, με την πρόεδρο Ζωής Κωνσταντοπούλου να προαναγγέλλει την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τον κ. Καραμανλή, αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελληνική Λύση και η Νίκη ζητούν την πλήρη απόδοση ευθυνών «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι».