«Η συνολική κατάσταση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα έχει υποστεί σημαντική αλλαγή τα τελευταία χρόνια. Παρά το ότι παραμένει χώρος για βελτίωση, φέτος ξεκινούμε με καλή προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη δημόσια σύμβαση για την προμήθεια οκτώ μέσων πυρόσβεσης ελικοπτέρων.
«Φέτος, ο στόχος μας είναι να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες και να περιορίσουμε τις φυσικές καταστροφές που προκύπτουν από ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σχεδιάζουμε έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες πυρκαγιές και ταχύτερη ανταπόκριση», πρόσθεσε.
Ο υπουργός αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση για την Πολιτική Προστασία, επισήμανε ότι «μέχρι το 2019, οι δομές Πολιτικής Προστασίας ήταν περιορισμένες με μόνο 10 υπολογιστές και γίνονταν εργασίες από δύο δωμάτια, ενώ σήμερα έχουμε μια πλήρη οργάνωση.»
Στελέχωση της Πυροσβεστικής
Σχετικά με την ενίσχυση των Πυροσβεστικών δυνάμεων, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι φέτος περίπου 5.500 μέλη από εθελοντικούς συλλόγους και 5.000 εθελοντές πυροσβέστες θα συμμετάσχουν στις προσπάθειες, σε συνεργασία με 18.000 εργαζομένους του Πυροσβεστικού Σώματος (15.500 μόνιμο προσωπικό και 2.500 εποχικούς, με 8μηνη σύμβαση). Ο συνολικός αριθμός είναι μεγαλύτερος από το 2019, όταν οι πυροσβέστες ανέρχονταν μόνο σε 13.000 και 950 εποχικούς. Επιπλέον, φέτος θα έχουμε 82 drones, αυξημένα από 40 πέρυσι, χάρη στη συνεργασία με τον ΔΕΔΗΕ.
Ο υπουργός τόνισε τη σημασία του καθαρισμού οικοπέδων που ξεκίνησε πέρυσι και αναγνώρισε την ανάγκη για προτάσεις βελτίωσης στο πλαίσιο αυτό.
Το πρόγραμμα «ΑΝΤΙ-ΝΕΡΟ» θα διαθέσει 580 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση δασικής υποδομής.
Ανακοίνωσε επίσης ότι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ περιλαμβάνει 41 δράσεις που αφορούν την Πολιτική Προστασία και όχι μόνο την πυρόσβεση.
Ενοικίαση αεροσκαφών και ελικοπτέρων
Για τα εναέρια μέσα, ο υπουργός δήλωσε ότι φέτος θα υπάρχουν περίπου 49 ενοικιασμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα σε όλη την Ελλάδα, με συνολικό αριθμό περίπου 80-85 πτητικών μέσων. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει επτά νέα Καναντέρ το 2028 από το εργοστάσιο του Καναδά.
Ο κ. Κεφαλογιάννης αποκάλυψε ότι η στρατηγική «ενοικίαση ή αγορά νέων αεροσκαφών» θα παραμείνει έως ότου αποκτηθεί αξιόπιστος εθνικός στόλος πυροσβεστικών εναέριων μέσων. Το κόστος των 580 εκατ. ευρώ αναφέρεται σε πενταετή ενοικίαση.
Διεθνής διαγωνισμός για ελικόπτερα
Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για την προμήθεια οκτώ ελικοπτέρων «μεσαίου τύπου», ο υπουργός εξήγησε ότι ο διαγωνισμός οργανώθηκε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, με μεγάλα προαπαιτούμενα και ταχύτατη ολοκλήρωση.
Τα ελικόπτερα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αεροπυρόσβεση, μεταφορά προσωπικού και διάσωση, και η σύμβαση υπεγράφη με μοναδική ενδιαφερόμενη κοινοπραξία με πρόσφερα 311.199.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, με τα έξι ελικόπτερα από το ΕΣΠΑ και τα δύο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναγκαιότητα προμήθειας ελικοπτέρων
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, τόνισε την αναγκαιότητα προμήθειας των ελικοπτέρων, η οποία προτάθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι απαιτήσεις των ελικοπτέρων καλύπτουν τις ανάγκες των αποστολών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το ελικόπτερο θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 19 ατόμων και ενσωματωμένη δεξαμενή νερού 4.300 λίτρων, κάτι που ενίσχυσε την προσφορά του ενός υποψηφίου.
Η προμήθεια θα έχει γρήγορες παραδόσεις, με τα δύο πρώτα ελικόπτερα να παραδίδονται σε δύο χρόνια και τα υπόλοιπα σε τέσσερα έτη.
Διαγωνιστική διαδικασία
Ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε ότι για πρώτη φορά διενεργήθηκε δημόσιος διαγωνισμός χωρίς συνεργασία του ΥΠΕΘΑ και οι υποψήφιοι γνώριζαν τις προδιαγραφές πριν από την υποβολή προσφορών. Οι εταιρείες που δεν συμμετείχαν αξιολόγησαν τη διαδικασία ως διαφανή.
Μέχρι τώρα, το Ταμείο έχει ολοκληρώσει έργα ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για την προστασία των δασών, με πολλές αντιπυρικές ζώνες και υδατοδεξαμενές να έχουν δημιουργηθεί.