«Ο βασικός λόγος για την υποβολή αυτού του νομοσχεδίου είναι να τακτοποιήσει ένα χάος, στο οποίο δεν υπάρχουν σαφείς μονάδες διότι δεν κατατίθενται προϋπολογισμοί ή σαφή απολογιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και λογοδοσία, καλύπτοντας όλα τα κενά από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων.»
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις», υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι η ενίσχυση των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο οικονομικός εξορθολογισμός και η διασφάλιση της σωστής λειτουργίας τους».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η οποία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και ασαφές, ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις βελτίωσης.
«Η κριτική είναι δεκτή, αλλά πρέπει να είναι και εποικοδομητική. Το νομοσχέδιο δεν είναι αμετάβλητο. Θα υιοθετήσουμε οποιαδήποτε πρόταση συνεισφέρει στην αναβάθμιση», δήλωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι «τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν ένα περίπλοκο χρηματοδοτικό καθεστώς, χωρίς καν ΑΦΜ».
«Τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ δεν παραμένουν αποκλειστικά στα στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά μεταφέρονται σε ταμεία συνταξιοδότησης. Αυτό είναι γνωστό, αλλά κανείς δεν το ανέφερε», παρατήρησε ο Υπουργός Άμυνας.
«Πώς μπορεί να διατηρηθεί οικονομικά ένα νοσοκομείο όταν ένα τμήμα των εσόδων πηγαίνει σε συνταξιοδοτικές εισφορές; Πώς μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο που δεν έχει καν ΑΦΜ ή υποχρέωση για κατάθεση σαφούς προϋπολογισμού; Αυτά είναι προφανή», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας ότι η μικρή πληρότητα τα καθιστά μη βιώσιμα.
«Αντιλαμβάνομαι ότι τα νοσοκομεία πρέπει να διατηρηθούν για το στρατιωτικό προσωπικό. Σωστά. Αλλά γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί; Το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο προβλέπει πληρότητα 55% το 2024. Υπάρχει κανένα νοσοκομείο στον κόσμο που μπορεί να επιβιώσει με τέτοια πληρότητα;», υπογράμμισε.
«Το Ναυτικό Νοσοκομείο έχει 62% πληρότητα, ενώ το 404 μόλις 38%. Είναι λογικό να θέλουμε να αυξήσουμε τις πληρότητες; Καμία νοσοκομειακή μονάδα δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με αυτά τα ποσοστά», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με τη διοίκηση του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, ρωτώντας αν έχει διαχειριστεί σωστά τις κλίνες του.
«Πρέπει να έχουμε γνώση των θεμελιωδών στοιχείων πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ρύθμιση. Συζητάμε για λύσεις, αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να έχουμε διαμορφώσει μια σαφή εικόνα», σημείωσε.
Ο Υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ένα επιτακτικό βήμα που στοχεύει στην αποκατάσταση των σοβαρών διοικητικών προβλημάτων και στην διευκόλυνση του προσωπικού των στρατιωτικών νοσοκομείων».
Ο Υπουργός τόνισε: «Μοιράζομαι τον στόχο ενός άρτιου υγειονομικού συστήματος, στο οποίο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες χωρίς περιορισμούς, όπως όλοι οι πολίτες».
Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, εξέφρασε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν επιλύει τα ουσιώδη ζητήματα της στρατιωτικής υγειονομικής μέριμνας».
Η Κυβέρνηση μεταφέρει τα προβλήματα του ΕΣΥ στις Ένοπλες Δυνάμεις», ισχυρίστηκε ο κ. Κατρίνης, προσθέτοντας ότι στη νέα ρύθμιση απουσιάζουν ουσιαστικά κίνητρα για την υποστήριξη του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού.
«Εμείς υποστηρίζουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αυτό δεν πρέπει να αλλοιώσει τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων», σημείωσε.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου, εξέφρασε την ανησυχία του για το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι οδηγεί στην αποδυνάμωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και στη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων.
Ο ίδιος εξέφρασε διαφωνία για την ένταξή τους στο ΕΣΥ σε κρίσιμες καταστάσεις και προειδοποίησε για πιθανές παραιτήσεις στρατιωτικών γιατρών.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε ότι η ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία προσαρμόζεται στα κριτήρια κόστους-οφέλους και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, ανέφερε ότι, παρ’ ότι υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις, τα στρατιωτικά νοσοκομεία κινδυνεύουν από απαξίωση.
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Νίκη», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπονομεύεται από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, τόνισε ότι οι στόχοι του νομοσχεδίου χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και πως οι στρατιωτικοί δεν πρέπει να μεταφέρουν τα προβλήματα του ΕΣΥ.
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να έχουν πολίτες πρόσβαση σε στρατιωτικά νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική προσέγγιση ως εμπορευματοποίηση της υγείας.
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αλέξανδρος Ζερβέας, επικέντρωσε στην ανάγκη αποσαφήνισης των διατάξεων του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας τους κινδύνους ασφαλείας που ενδέχεται να προκύψουν.
Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, υπογράμμισε την καίρια σημασία της νομοθετικής παρέμβασης για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.