Δημοσίευμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Nordic Monitor αναζωπυρώνει ερωτήματα σχετικά με τα τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα, που είχαν αποκαλυφθεί το 2010 στην υπόθεση «Βαριοπούλα».
Αρθρογράφος: Εύη Απολλωνάτου
Ο τίτλος του άρθρου αναφέρει: «Τα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα ανέστειλαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τον Ερντογάν».
Η οργάνωση δημοσιεύει αποσπάσματα έξι σελίδων από μια παρουσίαση PowerPoint που αφορά τον τουρκικό στρατιωτικό σχεδιασμό για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη Nordic Monitor, η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια σεμιναρίου του τουρκικού στρατού το Μάρτιο του 2003. «Τα δεδομένα της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων, ηχογραφήσεων και εκθέσεων του Γενικού Επιτελείου, αποδεικνύουν ότι συζητήθηκαν λεπτομερή πολεμικά σχέδια σε στρατιωτικό σεμινάριο που έγινε μεταξύ 5 και 7 Μαρτίου 2003, υπό την ηγεσία του στρατηγού Çetin Doğan. Περίπου 30 ανώτεροι αξιωματικοί συμμετείχαν», επισημαίνει η Nordic Monitor.
«Η έκθεση του μυστικού σεμιναρίου δείχνει ότι η επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας δεν στοχεύει μόνο στην εσωτερική κατανάλωση, όπως να αποσείσει την προσοχή του κοινού από προβλήματα όπως η οικονομική κρίση και η ανεργία, ή για πολιτικούς σκοπούς ενόψει εκλογών, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι ειδικοί», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Συμπληρώνει: «Υπάρχει, στην πραγματικότητα, στρατηγικός σχεδιασμός πίσω από τη στρατιωτική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να αποσιωπηθεί από τις δικαιολογίες Τούρκων διπλωματών και αναλυτών».
Το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας για την αναχαίτιση των τουρκικών σχεδίων.
Η αναφορά του Ερντογάν που επικαλείται η οργάνωση αφορά δήλωση του 2021: «Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατηγική βάση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πολλές αμερικανικές εγκαταστάσεις».
Ποιος είναι ο Αμπντουλάχ Μποζγκιούρτ
Ο Αμπντουλάχ Μποζγκιούρτ, διευθυντής της Nordic Monitor, ανανεώνει τα σχέδια του τουρκικού στρατού στην υπόθεση «Βαριοπούλα», γνωστή από το 2010.
Το σχέδιο «Βαριοπούλα» αφορούσε πραξικόπημα το 2003, στο οποίο το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο θα εκκινεί πόλεμο με την Ελλάδα προκειμένου να απομακρύνει τον Ερντογάν από την εξουσία.
Η υπόθεση ανέδειξε τη διαμάχη του στρατού με την τότε κυβέρνηση Ερντογάν. Από τότε, όσοι θεωρήθηκαν ότι συνδέονται με την υπόθεση φυλακίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τον στρατό.
Η υπόθεση «Βαριοπούλα» και η υπόθεση Εργκένεκον, που σχετίζεται με υπερεθνικιστική ομάδα στην Τουρκία, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικές νίκες για τον Ερντογάν, εις βάρος του τουρκικού “βαθέως κράτους”.
Ο Αμπντουλάχ Μποζγκιούρτ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Σουηδία, καταζητείται από το 2016 ως μέλος του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.
Προτού φύγει στο εξωτερικό, εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην τουρκική εφημερίδα Zaman, που είχε ρόλο στην αποκάλυψη των υποθέσεων του παρακράτους στην Τουρκία, αλλά αργότερα στράφηκε εναντίον του Ερντογάν. Όταν ο Ερντογάν συγκρούστηκε με τον Γκιουλέν, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν την εφημερίδα κατηγορώντας την για συνεργασία με το κίνημα Γκιουλέν.