Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπογραμμίζει τη σημασία των εμβολίων ενόψει της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού (24-30 Απριλίου 2025). Ταυτόχρονα, προειδοποιεί για την εμβολιαστική κόπωση που ακολουθεί την πανδημία, η οποία έχει επιφέρει σημαντική πτώση στην εμβολιαστική κάλυψη, θέτοντας σε κίνδυνο την επανεμφάνιση «ξεχασμένων» νοσημάτων.
Επισημαίνεται επίσης οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις ιλαράς και κοκκύτη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι πολεμικές συρράξεις, καθιστούν επιτακτική τη συνεργασία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επιδημιολογική παρακολούθηση.
«Οι εμβολιασμοί, με τεκμηριωμένα αποτελέσματα, προστατεύουν την υγεία και την ευημερία, όταν υλοποιούνται με συνέπεια» τονίζει ο ΣΦΕΕ.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), οι εμβολιασμοί έχουν σώσει τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή 6 ζωές ανά λεπτό, καθημερινά, για πέντε δεκαετίες. Επίσης, προσφέρουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων στα συστήματα υγείας, επιστρέφοντας πολλαπλάσια την αρχική επένδυση.
Στην Ελλάδα
Μια πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα δείχνει ότι η σωστή εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος για παιδιά και εφήβους μπορεί να αποτρέψει σχεδόν 289.000 κρούσματα, 266 θανάτους και την απώλεια 7.470 ετών ζωής ετησίως.
Επιπλέον, έχει συσχετισθεί με ετήσια εξοικονόμηση περίπου 213 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στον παιδιατρικό εμβολιασμό, εξοικονομούνται 3,11 ευρώ όσον αφορά το άμεσο κόστος και 8,67 ευρώ όσον αφορά το συνολικό κόστος.
Ο εμβολιασμός ενηλίκων
Τα οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων είναι επίσης σημαντικά. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικών της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα και του RSV μπορεί να αποφέρει στην κοινωνία έως και 19 φορές την αρχική επένδυση. Αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 4.637 δολάρια μετά τον πλήρη εμβολιασμό ενός ενήλικα. Επιπλέον, οι εμβολιασμοί παρέχουν ανεκτίμητη προστασία από την αντίσταση στα μικρόβια, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Η εξέλιξη στον τομέα των εμβολίων δημιουργεί νέες προοπτικές, καθώς εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενσωματώνουν και θεραπευτικά χαρακτηριστικά, μέσω εξατομικευμένων προσεγγίσεων στη θεραπεία και τον εμβολιασμό, σε σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος» αναφέρει ο ΣΦΕΕ. Τονίζει ότι ο εμβολιασμός είναι θεμελιωδώς ένας πυλώνας της πολιτικής υγείας και της ευημερίας, συνοδεύοντας όλα τα στάδια της ζωής μας. Η ανάπτυξη και βιωσιμότητα εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι επένδυση στο μέλλον του ανθρώπου και της κοινωνίας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα προγράμματα εμβολιασμού που απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, απαιτούνται συλλογικές και διαχρονικές προσπάθειες με σκοπό:
- την θέσπιση επίσημων εμβολιαστικών στόχων ανά νόσημα, υπερασπιστεί την αξία των εμβολιαστικών προγραμμάτων και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες
- τη συνεχιζόμενη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των εμβολιασμών
- τη συστηματική καταγραφή εμβολιασμών μέσω των μητρώων εμβολιασμού
- τη δημιουργία επαρκούς προϋπολογισμού για τα εμβόλια, αντικείμενο ανανέωσης βάση των υγειονομικών αναγκών και των τεχνολογικών εξελίξεων.