Για αιώνες, ο ρωσικός στρατός έχει καθορίσει τη χώρα ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης, νικώντας τόσο τον Ναπολέοντα όσο και τον Χίτλερ. Η συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε την κατεύθυνση της σύγκρουσης και έθεσε τα θεμέλια για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε αυτή την στρατιωτική κληρονομιά για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία και για τις προσπάθειές του να επανέφερε τη χώρα στην επιρροή της στην Ευρώπη, καθώς πρώην σύμμαχοι όπως η Ουκρανία στρέφονται προς τη Δύση.
Η Ρωσία φαίνεται να ελπίζει ότι η στρατιωτική της επέκταση κατά μήκος των συνόρων με το ΝΑΤΟ θα υποχρεώσει τους Δυτικούς να επαναξιολογήσουν τη σχέση τους με μια ισχυρή Ρωσία, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού σε άλλες περιοχές των συνόρων τους με την Ευρώπη.
«Πυρετός»
Στην ρωσική πόλη Πετροζαβόντσκ, περίπου 100 μίλια ανατολικά της Φινλανδίας, στρατιωτικοί μηχανικοί προχωρούν σε επεκτάσεις στρατιωτικών βάσεων, όπου το Κρεμλίνο σχεδιάζει τη δημιουργία νέου στρατιωτικού αρχηγείου για την επίβλεψη δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στο προσεχές μέλλον.
Οι στρατιώτες αυτοί, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία και άλλοι που στρατολογούνται, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού στρατού, ο οποίος προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.
Αναβίωση της σιδηροδρομικής ταξιαρχίας
Τον Δεκέμβριο, η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε περίπου 100 Ρώσους στρατιώτες να παρελαύνουν εν μέσω εορταστικών εκδηλώσεων για την αποκατάσταση μιας στρατιάς σιδηροδρόμων από τη σοβιετική εποχή που είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση νέων σιδηρογραμμών.
«Είστε η πρώτη μονάδα που επανιδρύεται», δήλωσε ο Andrei Artyomov, κομισάριος της ευρύτερης περιοχής της Καρέλια, στους στρατιώτες.
Συνωμοσίες
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αναφερθεί σε μυστικές επιχειρήσεις που φέρεται να εκτελεί η Ρωσία στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας τη δέσμευση της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση ως απάντηση στη στήριξή της στην Ουκρανία. Κινήσεις που πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν προσπάθειες ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών να εγκαταστήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αεροπλάνα που χειρίζεται η DHL και τον θάνατο του διευθύνοντος συμβούλου γερμανικής εταιρείας όπλων.
Οχυρώνεται η Φινλανδία
Η Φινλανδία, που παραχώρησε εδάφη στη Σοβιετική Ένωση το 1940, έχει περάσει πολλές δεκαετίες αποφεύγοντας την αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Τώρα, έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ενισχύει τα σύνορά της με ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα και συρματοπλέγματα.
Εσθονία: Φοβάται εισβολή εντός δύο ετών μετά τον πόλεμο
Η ικανότητα της Ρωσίας να τα βάλει με το ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί εν μέρει από την ικανότητά της να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ευρωπαίος αξιωματούχος πληροφοριών αναφέρει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει τη συνοχή της συμμαχίας με μια εισβολή σε ένα μικρό κράτος του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, που έχει σημαντικό ρωσικό πληθυσμό.
«Αν ρωτήσετε πόσο σύντομα ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να υλοποιήσει μια περιορισμένη επιχείρηση κατά των Βαλτικών κρατών, η απάντηση είναι πως αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσινγκτον.
«Οι αξιωματούχοι στις Βαλτικές χώρες θεωρούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα δύο έως τριών ετών μετά τον πόλεμο. Σε περίπτωση μεγάλου κλίμακας πολέμου με το ΝΑΤΟ, το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε να αυξηθεί σε επτά έως δέκα χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες», πρόσθεσε.
Νέες στρατιωτικές ζώνες στις μεγάλες πόλεις
Πέρυσι, το Κρεμλίνο άλλαξε τον τρόπο οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεών του, δημιουργώντας νέες στρατιωτικές ζώνες που σχετίζονται με την άμυνα των μεγαλύτερων πόλεων, όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη.
Η μεγαλύτερη αύξηση του προσωπικού θα γίνει στην περιοχή του Λένινγκραντ, η οποία συνορεύει με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Φινλανδία. Μικρότερες ταξιαρχίες αναμένεται να τριπλασιαστούν σε μέγεθος για να φτάσουν σε διαστάσεις μεραρχιών 10,000 στρατιωτών, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυτικών στρατών και των μυστικών υπηρεσιών.
«Όσο και αν επιδιώκουν να καινοτομήσουν σε τακτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, για τους Ρώσους, το μέγεθος είναι κρίσιμο», δήλωσε ο υποστράτηγος Sami Nurmi, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου της Φινλανδίας, αρμόδιος για στρατηγική. «Το θέμα είναι πάντα οι αριθμοί».
Νέες σιδηροδρομικές γραμμές
Συγχρόνως, νέες σιδηροδρομικές γραμμές κατασκευάζονται κατά μήκος των συνόρων με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, καθώς και νότια της Αγίας Πετρούπολης μέχρι τα σύνορα της Εσθονίας. Οι υπάρχουσες γραμμές στην περιοχή επεκτείνονται.
Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Δώδεκα «εύκολα» σημεία
«Υπάρχουν περίπου δώδεκα στρατηγικά σημεία κατά μήκος των ρωσο-φινλανδικών συνόρων όπου μπορεί να γίνει διάβαση με μηχανοκίνητες δυνάμεις», δήλωσε ο ταγματάρχης Γιούχα Κούκολα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στο Ελσίνκι και ειδικός στη ρωσική στρατιωτική δομή.
«Αν παρατηρήσετε την κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών ή ανακαινίσεις των παλιών, θα πρέπει να δείξετε προσοχή», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr