Η δικογραφία που σχετίζεται με την τραγωδία των Τεμπών διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Υποδομών – Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, λόγω της ανεπαρκούς εποπτείας της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ, που είναι οι αρμόδιοι φορείς για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΝΤ1, η δικογραφία, που είχε κατατεθεί από τον ανακριτή στον Άρειο Πάγο, στάλθηκε πρόσφατα στη Βουλή μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρει το enikos.gr, ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, μετά τις απολογίες δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, φαίνεται να κατέληξε σε ζητήματα σχετικά με τους παραπάνω πολιτικούς, καθώς οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι οι προϊστάμενοί τους ήταν ενήμεροι για την προβληματική κατάσταση του σιδηροδρόμου λόγω της μη ολοκλήρωσης έργων εκσυγχρονισμού και έλλειψης προσωπικού.
Ειδικότερα, και οι δύο υπάλληλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες εις βάρος τους, υποστηρίζοντας, με αποδείξεις, ότι οι ευθύνες για τα θέματα ασφάλειας και προσωπικού ανήκουν αποκλειστικά στην ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ, για τους οποίους υπεύθυνοι είναι οι εκάστοτε υπουργοί.
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών είχε καταρτίσει δύο ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία αναφέρονταν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και οι παραλείψεις στη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας, ενημερώνοντας τους αρμόδιους. Αυτά τα σημειώματα εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στον υπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Ξιφαρά.
Ως αποτέλεσμα αυτών των αναφορών, ο δικαστικός λειτουργός διαβίβασε τη δικογραφία «αμελλητί» στη Βουλή, ώστε να εξεταστεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους κυρίους Σπίρτζη και Καραμανλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τυχόν αδικήματα που αφορούν τον κύριο Σπίρτζη έχουν παραγραφεί. Αυτό δεν ισχύει για τον Κώστα Καραμανλή, καθώς με τις αλλαγές στο άρθρο 86 του Συντάγματος το 2019, οι αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων δεν παραγράφονται μετά από δύο συνόδους της Βουλής. Η παραγραφή των πλημμελημάτων είναι 5 έως 8 έτη, ενώ για τα κακουργήματα είναι 15 έως 20 έτη.
Η έρευνα του κυρίου Μπακαΐμη για τα μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται, και, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνά αν προκύπτουν ευθύνες για επτά άτομα που υπηρέτησαν ως γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το 2016 έως το 2023.