Σύμφωνα με την Health Longevity Clinic, η μακροχρόνια διαβίωση σημαίνει το να ζούμε περισσότερο και πιο υγιεινά. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τόσο τη διάρκεια όσο και την ποιότητα της ζωής μας. Ο Δρ. John Scharffenberg, ένας αιωνόβιος καθηγητής και ζωντανό παράδειγμα υγείας, παραθέτει επτά συνήθειες που μπορούν να βλάψουν τη μακροχρόνια ευημερία μας.
Ποιες είναι οι 7 συνήθειες που βλάπτουν την υγεία και τη μακροχρόνια διαβίωση;
Ο διακεκριμένος καθηγητής διατροφής γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1923 στην Κίνα και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ομιλίες και οι συνεντεύξεις του για τη μακροχρόνια διαβίωση και την υγιεινή ζωή έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στα social media.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τους οποίους έχει προειδοποιήσει σε πολλές συνεντεύξεις:
- Κάπνισμα
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Στρες
- Απουσία άσκησης
- Πλεονάζον βάρος/παχυσαρκία
- Υψηλή πρόσληψη ζάχαρης
- Υπερβολική κατανάλωση κρέατος
1. Κάπνισμα
Η αποχή από το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών είναι κεντρικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας. Αυτές οι ουσίες σχετίζονται με πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, ηπατικών παθήσεων και καρδιοαγγειακών επιπλοκών, και επηρεάζουν αρνητικά και την ψυχική υγεία.
2. Κατανάλωση αλκοόλ
Ο Δρ. Scharffenberg υποστηρίζει ότι το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Αναφέρθηκε σε μια μελέτη του Max Griswold από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος κατέληξε ότι ήταν μηδέν η ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ.
3. Στρες
Η επίδραση του άγχους στη διάρκεια ζωής εξαρτάται από την ατομική κατάσταση και την ικανότητα διαχείρισής του. Ενώ το βραχυπρόθεσμο άγχος μπορεί να ενισχύσει τις βιολογικές αντιδράσεις, το μακροχρόνιο άγχος μπορεί να είναι επιβλαβές, καθώς μπορεί να μειώσει τη μακροχρόνια υγεία, αυξάνοντας την ινσουλίνη, τη φλεγμονή και άλλες αρνητικές συνέπειες.
4. Απουσία άσκησης
«Η καθημερινή άσκηση είναι κρίσιμη», είπε ο Δρ. Scharffenberg. Η σταθερή σωματική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία, είναι απαραίτητη για την καλή καρδιοαγγειακή υγεία, τη μυϊκή δύναμη και την ψυχική ευεξία.
5. Πλεονάζον βάρος/παχυσαρκία
«Ο επόμενος παράγοντας κινδύνου είναι το υπερβάλλον βάρος», τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι ακολουθεί μια αυστηρή διατροφή και αποφεύγει το ανθυγιεινό φαγητό.
Μια φυτική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχει τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.
6. Υψηλή πρόσληψη ζάχαρης
Η ζάχαρη είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για την καρδιά. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις όπως:
- παχυσαρκία,
- διαβήτη,
- καρδιοπάθειες,
- μεταβολικές διαταραχές.
Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, αυξημένη αρτηριακή πίεση και υπογλυκαιμίες.
7. Υπερβολική κατανάλωση κρέατος
Ο καθηγητής προτείνει να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά αντί για κρέας, προειδοποιώντας να περιορίσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στο 5-6% της ημερήσιας διατροφής. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με κινδύνους για την υγεία.
Πώς να ζήσετε μια μακρά ζωή
Ο Δρ. Scharffenberg διαβεβαιώνει ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά επεισόδια έως και 80% χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Δέκα λεπτά άσκησης για όλους
Μια γρήγορη 10λεπτη ρουτίνα άσκησης μπορεί να τονώσει την ενέργεια. Ξεκινήστε με 1 λεπτό jumping jacks, ακολουθεί 1 λεπτό squats, 1 λεπτό push-ups, και 1 λεπτό εκτάσεις. Στη συνέχεια, 1 λεπτό σανίδα, 1 λεπτό ψηλά γόνατα, 1 λεπτό tricep dips με καρέκλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης 1 λεπτό ποδηλατικές ασκήσεις, 1 λεπτό πλάγιες ασκήσεις και ολοκληρώνεται με 1 λεπτό διατάσεις.
Συμπερασματικά, η μακροχρόνια και υγιής ζωή απαιτεί έναν συνδυασμό καλών συνηθειών, ισορροπημένης διατροφής και θετικής νοοτροπίας. Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών και η τακτική άσκηση είναι κρίσιμες για την υγεία μας. Επίσης, η περιέργεια, η μάθηση και μια αίσθηση σκοπού ενισχύουν τη μακροχρόνια ευημερία, δίνοντας προτεραιότητα στην ισορροπία σωματικής και ψυχικής υγείας.
Πηγή: oloygeia.gr
«Εγώ έχασα 45 κιλά τρώγοντας ένα φρούτο που κάνει ό,τι και τα φάρμακα αδυνατίσματος» – Αλήθεια ή ψέματα;