Οι φονικές πλημμύρες στην ανατολική Αυστραλία αφήνουν πίσω τους μία τραγική εικόνα. Καθώς τα νερά αρχίζουν να υποχωρούν, αποκαλύπτεται η έκταση της καταστροφής.
Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 50.000 κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι, καθώς τα νερά υποχωρούν αλλά η καταστροφή μόλις τώρα αποκαλύπτεται, σύμφωνα με τις αρχές.
Στη Νέα Νότια Ουαλία, γύρω από μια εύφορη περιοχή 400 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ, έχουν εντοπιστεί τέσσερα πτώματα σε εκτάσεις που έχουν μετατραπεί σε λίμνες. Οι αστυνομικές αρχές επιβεβαίωσαν τις ανακαλύψεις και συνεχίζουν τις έρευνες για αγνοούμενους.
Τα σωστικά συνεργεία προετοιμάζονται για εκτεταμένες επιχειρήσεις καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών, καθώς τα ύδατα αρχίζουν να υποχωρούν. Οι βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τις πλημμύρες ανήλθαν σε όγκο που αντιστοιχεί σε έξι μήνες βροχής, συγκεντρωμένο σε μόλις τρεις ημέρες.
Μεγάλες καταστροφές και σε επιχειρήσεις
«Η εμπορική μας περιοχή έχει πλημμυρίσει. Τα νερά μπήκαν σε πολλές επιχειρήσεις και απαιτείται μια τεράστια προσπάθεια καθαρισμού», δήλωσε η δήμαρχος της Κίμπσι, Κίνι Ρινγκ. Επισήμανε ότι πολλές κατοικίες έχουν επίσης πληγεί, μιλώντας στο εθνικό δίκτυο ABC για την έκταση της ζημιάς.
Περισσότερα από 2.000 μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στην περιοχή, όπως ανέφερε ο Ντάλας Μπερνς, διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας κρίσεων. «Η προτεραιότητά μας είναι η προμήθεια των αποκλεισμένων κοινοτήτων», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι παραμένουν απομονωμένοι.
Από την αρχή της εβδομάδας, πάνω από 600 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με ορισμένους να καταφεύγουν σε στέγες, οχήματα και γέφυρες, περιμένοντας διασώσεις από ελικόπτερα.
Κατολισθήσεις
Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το διάστημα αυτό ισοδυναμούν με έξι μήνες βροχής, με πολλά μέρη να σπάνε ρεκόρ πλημμυρών.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής, ενεργοποιώντας μηχανισμούς για την παροχή έκτακτης βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.
Προκαλώντας πλημμύρες
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μοναδικό. Από την άνυδρη ενδοχώρα μέχρι τις τροπικές ακτές, μεγάλες περιοχές της Αυστραλίας έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, η θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας γύρω από τη χώρα φέτος έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού εντείνει την υγρασία στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας την ένταση των καταιγίδων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, συμβάλλει σημαντικά στην ενταση και τη συχνότητα αυτών των φυσικών καταστροφών.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP