Με τις σύγχρονες τεχνολογίες, έχουμε τη δυνατότητα να αποκαλύψουμε πώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από περισσότερα από 2.400 χρόνια, κατά την εποχή της πιο έντονης ακμής του.

Ο Juan de Lara, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησιμοποίησε πρωτογενείς πηγές, αστρονομικά δεδομένα και τεχνολογία CGI για να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση του Παρθενώνα στην ακμή του.
Αξιοποιεί την ψηφιακή πλατφόρμα Unreal Engine II, ασχολούμενος με την ανάπτυξη σύγχρονων βιντεοπαιχνιδιών.
Η προσέγγισή του ξεπερνά τη μορφή. Αντλεί στοιχεία από την ιστορία, την τέχνη και τη θρησκεία για να καταδείξει τη λειτουργία του ναού ως τόπου πίστης, θαυμασμού και πολιτισμικής αξίας. Η εξειδίκευσή του στη διαπολιτισμική επιρροή του ελληνιστικού κόσμου στην Ανατολή προσδίδει στο έργο του επιπλέον βάθος.

Μέσω προηγμένων ψηφιακών μοντέλων και προσομοιώσεων φωτός, ο Juan de Lara ανασύνθεσε την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα με ακρίβεια ως δύο εκατοστά. Το μοντέλο του λάμβανε υπόψη τα χρησιμοποιούμενα υλικά—την ανακλαστικότητα του ελεφαντόδοντου, του χρυσού και του γυαλισμένου μαρμάρου—καθώς και τις αρχαίες παρατηρήσεις της ηλιακής κίνησης.

Οι υπολογισμοί του έδειξαν ότι σε συγκεκριμένα πρωινά κατά τη διάρκεια των Παναθηναίων, όταν τιμούσαν τη θεά Αθηνά κάθε τέσσερα χρόνια, το ηλιακό φως εισερχόταν από την ανατολική είσοδο του ναού. Οι ακτίνες του ήλιου έπεφταν πάνω στα χρυσά ενδύματα της Αθηνάς, φωτίζοντάς την θεαματικά μέσα στο σκοτεινό εσωτερικό—ένα οπτικό φαινόμενο που σχεδιάστηκε με ακρίβεια για να προκαλεί δέος.